Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

S preprečevanjem korupcije lahko kot družba storimo več za plemenitejše namene

Na tradicionalnih, letos že XXVI. dnevih Socialne zbornice Slovenije na Bledu je prvi dan dvodnevnega dogodka, v četrtek, 17. septembra 2020, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije dr. Robert Šumi zbrane nagovoril o pomembnosti preprečevanja korupcije in vodenja z zgledom. “Po mednarodni raziskavi iz leta 2018 Slovenija zaradi korupcije na letni ravni iz proračuna izgubi približno 3,5 milijard evrov. Če vsi skupaj naredimo korak naprej k bolj etični družbi, bo ostalo več za plemenitejše namene; s tem denarjem bi lahko imeli boljše ceste, cenejše vrtce, nižje prispevke za domove za ostarele ipd. Zato je vredno biti etičen,” je poudaril Šumi.

Družbene spremembe v smeri ničelne tolerance korupcije zahtevajo več časa, ponavadi celo generacijo, je poudaril Šumi. Sam rešitev za učinke že zdaj vidi v vodenju z zgledom, pri čemer je pomembno tudi zagotavljanje dobrih medsebojnih odnosov med zaposlenimi. “Kakovost – etičnost, integriteta – vodstva je ključna tudi za zadovoljstvo zaposlenih; če je denimo delavec v domu za starejše izpostavljen pritiskom in slabemu vodenju, bo težko zagotavljal prijaznost do oskrbovancev, ki to – upravičeno – pričakujejo,” je povedal Šumi.

Tokratni Dnevi Socialne zbornice potekajo pod naslovom Soodgovorno načrtovanje novih strateških usmeritev na področju socialnega varstva. Kot poudarjajo organizatorji, predstavlja leto 2020 mejnik prihodnjega strateškega razvoja socialnega varstva, saj se ne eni strani izteka Resolucija nacionalnega programa socialnega varstva za obdobje 2013 – 2020 in na drugi strani se aktivno načrtujejo usmeritve razvoja socialno varstvene dejavnosti za programsko obdobje 2021 – 2027. Prav zato že sam naslov in slogan na letošnjih zborničnih dnevih Za ljudi! nagovarja in vabi k odgovornemu in dialoškemu procesu priprave novih strateških dokumentov na področju socialnega varstva. Vabljeni gosti, govorniki in udeleženci si bodo tako v dveh dneh prizadevali oblikovati strokovna stališča, smernice in predloge za nadaljnje delo in strokovni razvoj v spreminjajočih se okoliščinah in potrebah najranljivejših članov družbe.

S preprečevanjem korupcije lahko kot družba storimo več za plemenitejše namene
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar