Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Teden boja proti korupciji 2019

Ljubljana, 6. december – Ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji, 9. decembru, ko obeležujemo podpis Konvencije Združenih narodov proti korupciji, tudi letos Komisija za preprečevanje korupcije organizira Teden boja proti korupciji.

9. decembra 2003 je bila v mehiški Meridi podpisana Konvencija združenih narodov proti korupciji (UNCAC), prvi pravno zavezujoč mednarodni instrument za boj proti korupciji. Konvencija med drugim določa, da je mednarodni dan boja proti korupciji namenjen osveščanju na temo korupcije.

Tako tudi Komisija za preprečevanje korupcije (komisija) zadnja leta to priložnost izkoristi za poziv javnosti k razmisleku o korupciji in njenih negativnih posledicah, o pomembnosti transparentnega in integritetnega delovanja ter za predstavitev svojega minulega dela. Tako bo tudi letos komisija organizirala novinarsko konferenco za predstavnike medijev, prav tako bo za novinarje in urednike organizirala strokovno usposabljanje, v okviru katerega bodo sodelavci komisije na voljo za pojasnila v zvezi z delom komisije, postopki pred komisijo na splošno in instituti, ki jih opredeljuje Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Z usposabljanjem želi komisija prispevati k še bolj kakovostnemu poročanju in učinkovitemu sodelovanju v preprečevanju korupcije in ozaveščanju o tem, saj mediji v boju proti korupciji in pri njenem preprečevanju opravljajo izjemno pomembno nalogo.

Osrednji dogodek komisije v okviru Tedna boja proti korupciji bo letos v sredo, 11. decembra 2019, ko bo v prostorih Hiše Evropske unije na Dunajski cesti 20 v Ljubljani potekala okrogla miza z naslovom »Politični vplivi v postopkih kadrovanj v družbah v državni lasti«. Na dogodku bodo sodelovali državni sekretar na Ministrstvu za finance Metod Dragonja, redni profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani dr. Bogomir Kovač, izvršni direktor Kluba Slovenskih podjetnikov Goran Novković, pravnik, specializiran za korporacijsko pravo in korporativno upravljanje ter član Upravnega odbora in predsednik Strokovnega sveta pri Združenju nadzornikov Slovenije Gorazd Podbevšek, ter predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec. Razpravo bo povezovala Katja Mihelič Sušnik, vodja Službe za nadzor in preiskave Komisije za preprečevanje korupcije. Uvodni nagovor bosta podala Varuh človekovih pravic Peter Svetina in predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel.

Ob dogodku bo v preddverju konferenčne dvorane na ogled razstava izdelkov, ki so jih otroci v vrtcih ustvarili v okviru projekta Spoznavanje integritete v vrtcih skozi igro in sliko. Gre za projekt, ki ga komisija izvaja v okviru svoje preventivne vloge, v okviru njega pa otroci pri obravnavanju slikanice Polomljena kočija skozi kreativno izražanje preučujejo koncept prav/narobe. Natečaj je na podlagi dobrih izkušenj vrtcev postal redna aktivnost in je izveden vsako jesen z zaključkom ob Tednu boja proti korupciji. Letos je pri natečaju sodelovalo 27 vrtcev, izdelki, ki so jih ustvarili otroci, pa bodo razstavljeni ob robu okrogle mize v Hiši EU v sredo, 11. decembra.

KOMISIJA ZA PREPREČEVANJE KORUPCIJE

Teden boja proti korupciji 2019
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar