Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Strokovni posvet v Državnem svetu RS

Ljubljana, 11. decembra 2018 – Komisija je v okviru Tedna boja proti korupciji danes v dvorani Državnega sveta RS pripravila posvet z naslovom ˝Vpliv politike na vodenje in upravljanje javnih zdravstvenih zavodov (JZZ) v Republiki Sloveniji˝.      

Po pozdravnem nagovoru predsednika Državnega sveta RS Alojza Kovšce in predsednika komisije Borisa Štefaneca so v okviru posveta razpravljali minister za zdravje Samo Fakin, direktor Splošne bolnišnice Izola mag. Radivoj Nardin, bivša strokovna direktorica UKC Ljubljana prof. dr. Marija Pfeifer, Lučka Böhm, izvršna sekretarka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za varnost in zdravje pri delu,  mag. Tomaž Glažar, bivši predsednik sveta UKC in namestnik predsednika komisije dr. Igor Lamberger. Posvet je povezovala predstavnica komisije Katja Mihelič Sušnik, Vodja Službe za nadzor in preiskave.

Razpravljavci so se strinjali, da so pritiski politike pri vodenju in upravljanju  JZZ v Sloveniji  prisotni, pri iskanju rešitev za omejitev tovrstnih pritiskov pa so odgovor iskali predvsem v oblikovanju kakovostnega kadra, ki bi zasedel poslovodna mesta ter mesta članov svetov JZZ. Pri tem so podali pobudo, da bi se zdravstvo obravnavalo kot gospodarska dejavnost, kar bi lahko prineslo tako boljše plačilo vodstvenih kadrov in posledično bolj kakovosten kader kot tudi prevzemanje odgovornosti. Med posvetom je bila jasno izražena tudi potreba po razvoju sistemskega pristopa k izobraževanju vodstvenih kadrov v zdravstvu ter potreba po transparentnem vodenju izbirnih postopkov kadrov za ključna delovna mesta v zdravstvu. Pri tem naj se kriteriji za izbiro tekom razpisov ne bi spreminjali, izražena pa je bila tudi potreba po dokazovanju izpolnjevanja predpisanih pogojev.

Fotografije in posnetek posveta so na voljo na spletni strani Državnega sveta RS.

Današnji posvet je bil le eden od dogodkov, ki jih je komisija pripravila v okviru letošnjega Tedna boja proti korupciji. Mednarodni dan boja proti korupciji, 9. december, je sicer včeraj obeležila s tiskovno konferenco in strokovnim usposabljanjem za novinarje, zaključni dogodek Tedna boja proti korupciji pa se bo v četrtek, 13. 12. 2018, odvil v Slovenski kinoteki, kjer bo ob razstavi izdelkov najmlajših, ki so ustvarjali v okviru ustvarjalnega natečaja »Spoznavanje integritete v vrtcih«, na ogled tudi film Ivan.

Strokovni posvet v Državnem svetu RS
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar