Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Komisija je svojo Operacijo Vsadki izvedla že leta 2016

Ljubljana, 27. novembra 2018 – V luči pisanja medijev o izsledkih mednarodnega novinarskega raziskovalnega projekta Operacija Vsadki komisija želi spomniti, da je o enakih ugotovitvah na ravni Republike Slovenije pisala pred dvema letoma.

Navedba »Medicinski pripomočki zadevajo vse, a prav zares ne zanimajo nikogar.«, ki je bila včeraj zapisana v prispevku z naslovom »Operacija Vsadki: Huda okvara slovenskega zdravstva« Časnika Večer, tako nikakor ne drži. Enako velja za navedbo, da nihče v Sloveniji nima mnenja glede hudih pomanjkljivosti sedanjega sistema, vezanega na medicinske pripomočke.

Komisija je namreč že decembra 2016 izdala načelno mnenje glede vzpostavitve registra medicinskih pripomočkov in vigilančnih zapletov, ki ga najdete tu. V načelnem mnenju je opozorila na nujnost vzpostavitve registra medicinskih pripomočkov, izdala pa je tudi priporočila Javni agenciji za medicinske pripomočke in Ministrstvu za zdravje.

Omenjena tematika je bila na spletnem portalu RTV Slovenija www.rtvslo.si takrat povzeta v tem prispevku.

Komisija je o svojih zaključkih na temo medicinskih pripomočkov pisala tudi v svoji Oceni stanja 2017 v okviru poglavja Tveganja za prisotnost korupcije zaradi neprijavljanja »zapletov z medicinskimi pripomočki«. Tu je komisija zapisala, da na osnovi pojasnil, ki jih je leta 2018 v zvezi z ortopedijo javno objavil UKC Maribor, lahko potrdi, da so bile njene ugotovitve v omenjenem načelnem mnenju iz leta 2016 pravilne, čemur je pritrdil tudi članek z naslovom »Inovacijska past: Izmenljivi vrat totalne kolčne endoproteze«, ki je bil objavljen v reviji Zdravstveni vestnik, marec-april 2017 in je prav tako kot komisija opozoril na nujnost vzpostavitve registra medicinskih pripomočkov.

Komisija je svojo Operacijo Vsadki izvedla že leta 2016
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar