Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Zasedanje Delovne skupine proti podkupovanju tujih javnih uslužbencev OECD

Ljubljana, 23. oktobra 2018 – V mesecu oktobru 2018 je na sedežu Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) v Parizu potekalo redno zasedanje Delovne skupine proti podkupovanju tujih javnih uslužbencev, katerega se je kot vodja slovenske delegacije udeležil tudi uslužbenec komisije.

Republika Slovenija je na zasedanju ustno poročala o izpolnjevanju priporočila tretje faze ocenjevanja skladnosti slovenske ureditve s Konvencijo OECD o boju proti podkupovanju tujih javnih uslužbencev. Edino preostalo priporočilo te faze ocenjevanja Republiki Sloveniji nalaga sprejetje pravil za zmanjšanje vpliva politike na izbiro in imenovanje funkcionarjev komisije. Uslužbenec komisije je pojasnil, da predlog novele Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije takšno določbo vsebuje, vendar pa se je proces sprejemanja novele v Državnem zboru RS prekinil zaradi odstopa predsednika vlade in posledičnih predčasnih volitev. Državi ocenjevalki (Kraljevina Nizozemska in Veliko vojvodstvo Luksemburg) sta pojasnilo sprejeli in izrazili pričakovanje, da bodo nova pravila v veljavi najkasneje do marca 2020 oziroma do poteka mandata sedanjega predsednika komisije.

Na omenjenem zasedanju se je uspešno zaključila tudi četrta faza ocenjevanja Mehike, pri čemer so sodelovali predstavniki Republike Slovenije, Republika Slovenija pa je poročala tudi na t.i. tour de table o aktualnih primerih tujega podkupovanja, ki jih obravnavajo njeni organi odkrivanja in pregona kaznivih dejanj.

 

Zasedanje Delovne skupine proti podkupovanju tujih javnih uslužbencev OECD
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar