Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Predstavnika komisije na konferenci v Šibeniku

Ljubljana, 17. oktobra 2018 – Namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije mag. Uroš Novak in vodja Centra za integriteto in preventivo pri komisiji mag. Vita Habjan Barborič sta se 15. in 16. oktobra 2018 udeležila konference ‎ z naslovom »Krepitev transparentnosti in odgovornosti, da se zagotovi integriteta: združeni proti korupciji«.

Dogodek sta v Šibeniku organizirala Ministrstvo za pravosodje Republike Hrvaške v okviru hrvaškega predsedovanja Odboru ministrov Sveta Evrope ter Skupina držav proti korupciji (GRECO) pri Svetu Evrope, uvodne nagovore pa so imeli hrvaški minister za pravosodje Dražen Bošnjaković, generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjørn Jagland ter predsednik GRECA Marin Mrćela.

Na dogodku so najvišji predstavniki držav članic GRECA pa tudi Kazahstana, Kanade, Hong Konga ter predstavniki njihovih protikorupcijskih organov razpravljali o krepitvi integritete nosilcev najvišjih ‎izvršilnih funkcij ter organov preiskave in pregona, o pomembnosti svobode medijev pri boju s korupcijo ter o krepitvi sodelovanja protikorupcijskih organov na mednarodni ravni.

Komisija je v uvodnem nagovoru poudarila potrebo, da GRECO kot mehanizem Sveta Evrope, ki nadzira uveljavitev mednarodnih protikorupcijskih standardov v državah članicah, prevzame vlogo povezovanja organov, ki preprečujejo in odkrivajo pranje denarja ter davčno kriminaliteto.  Korupcijska kazniva dejanja so namreč pogosto predhodna kazniva dejanja omenjenim dejanjem.

Konferenca se je zaključila s podpisom Deklaracije za mrežo protikorupcijskih preventivnih organov, ki jo je poleg trinajstih predstavnikov protikorupcijskih preventivnih organov v imenu komisije podpisal mag. Uroš Novak.

Novico si v angleščini lahko preberete v priloženi priponki.

 

konferenca v Šibeniku – engl.

Predstavnika komisije na konferenci v Šibeniku
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar