Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Usposabljanja komisije

Ljubljana, 4. oktobra 2018 – Predstavniki komisije so za Urad predsednika republike RS izvedli usposabljanje v okviru katerega so predstavili mehanizme komisije ter priporočila Skupine držav proti korupciji (GRECO) za Slovenijo v petem ocenjevalnem krogu. Svoje mehanizme je komisija predstavila tudi na Mestni občini Ljubljana, za Ministrstvo za pravosodje pa je izvedla usposabljanje na temo etike in integritete.

Trije predstavniki komisije so v preteklem tednu izvedli usposabljanje za uslužbence Urada predsednika RS v okviru katerega so predstavili področja lobiranja, nasprotja interesov in nezdružljivosti funkcij. Osvetlili so tudi ideji etike in integritete ter načrte integritete. Poleg tega so pozornost posvetili priporočilom, ki jih je Slovenija prejela v petem krogu ocenjevanja GRECA, v katerem je ocenjevanje osredotočeno na izvršilno vejo oblasti. Čeprav so priporočila primarno namenjena Vladi RS, je bil v okviru predstavljenih priporočil poudarek na potrebi po večji osveščenosti glede tveganj za integriteto, na izboljšanju obvladovanja nasprotij interesov, izvajanju določb lobiranja v praksi in na javnem objavljanju premoženjskega stanja oseb z najpomembnejšimi izvršilnimi funkcijami.

Komisija je pripravila usposabljanje tudi na Ministrstvu za pravosodje, kjer je predstavnica komisije uslužbencem ministrstva včeraj predstavila tematiko osebnega odnosa do etike in integritete zaposlenih v javnem sektorju.

Danes so predstavniki komisije izvedli usposabljanje na Mestni občini Ljubljana. Po pozdravnem nagovoru župana Zorana Jankovića so področja nasprotja interesov, nezdružljivosti funkcij, daril, lobiranja, etike, integritete ter koncept načrtov integritete predstavili predstojnikom javnih zavodov in podjetij ter zaposlenim na Mestni občini Ljubljana.

Usposabljanja komisije
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar