Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Prisvojitev knjig bivših poslancev poslanske skupine SNS je neintegritetna

Ljubljana, 7. avgusta 2018 – Komisija je kritična do nedopustnega ravnanja nekdanjih poslancev poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke (SNS) in njihovega predsednika ter poslanca Državnega zbora RS Zmaga Jelinčiča, saj je poslanska skupina v obdobju mandata med leti 2008 in 2011 naročila 113 knjig, katerih po koncu mandata ni vrnila v parlamentarno knjižnico. Tovrstno vedenje komisija ocenjuje za neintegritetno in ponovno izpostavlja pomembnost sprejema poslanskega etičnega kodeksa.

Medtem ko je poslanec Jelinčič v medijih že najavil, da bo tudi v mandatu, ki ga ravno začenja v vlogi poslanca Državnega zbora RS, zagotovo naročal literaturo za parlamentarno knjižnico, komisija opozarja, da že samo dejstvo, da on in člani njegove poslanske skupine niso vrnili knjig, izposojenih iz parlamentarne knjižnice, predstavlja primer neintegritetnega ravnanja pri predstavnikih ljudstva, od katerih je pričakovana najvišja stopnja integritete.

Komisija obenem upa, da so odločitve o nakupu teh knjig tudi primerno pisno obrazložene in utemeljene v kontekstu opravljanja poslanske funkcije, saj je le s takim načinom poslovanja omogočena transparentnost in namenska poraba davkoplačevalskega denarja.

Prav zaradi tovrstnih dogodkov komisija pozdravlja nedavno odločitev Predsednika Državnega zbora RS mag. Mateja Tonina, da javno podpre idejo priprave poslanskega etičnega kodeksa in poslanske skupine ponovno pozove k oblikovanju delovne skupine za pripravo dokumenta, ki bi lahko pomembno omejeval neintegritetne prakse med najvišjimi državnimi funkcionarji na poslanskih položajih.

Prisvojitev knjig bivših poslancev poslanske skupine SNS je neintegritetna
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar