Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Odziv komisije na Večerov prispevek na temo predaje letnega poročila

Ljubljana, 4. junija 2018 – Nekatere navedbe v Večerovem prispevku novinarja Aleša Kocjana z naslovom »Štefanec se ni mogel slikati z Brglezom« so žaljive in, če nič drugega, neresnične.  

Novinar med drugim v prispevku navaja izjavo kabineta predsednika Državnega zbora Milana Brgleza, v kateri piše: »Nezaslišano se nam zdi, da je predsednik KPK na novinarski konferenci podal takšno, neresnično izjavo, ki blati predsednika državnega zbora. Sploh potem, ko je z različnimi sredstvi pritiska, posredno in neposredno, kljub našim pojasnilom, želel najverjetneje izsiliti le fototermin s predsednikom državnega zbora. Bojimo se, da današnja izjava predsednika KPK kaže na stanje duha predsednika KPK in na to, da so fototermini pomembnejši od realnega preganjanja korupcije.«

Komisijo izjava, da je njen predsednik Boris Štefanec želel izsiliti fototermin, ki naj bi bil za komisijo pomembnejši od samega preganjanja korupcije, preseneča, saj je neresnična in nadvse žaljiva. Izjava daje občutek, da gre v tem primeru za še en poskus blatenja ugleda komisije in s svojo zlonamernostjo že meji na obrekovanje.

Dejstvo je, da je predsednik komisije v izjavi za novinarje na tiskovni konferenci ob objavi letnega poročila zgolj izrazil razočaranje, saj letos prvič poročila o delu komisije v Državnem zboru ni mogel osebno predati. Doslej ustaljena praksa osebne predaje letnega poročila namreč izraža določeno mero osnovnega spoštovanja med dvema državnima organoma. Ob preobremenjenosti predsednika Državnega zbora bi poročilo komisije lahko prevzel tudi kateri od njegovih dveh namestnikov.

Kar se tiče dela izjave, ki predsednika komisije obtožuje, da je želel zgolj izsiliti fototermin, pojasnjujemo, da predsednik komisije doslej še nikoli ni sam organiziral, zahteval ali pričakoval fotografiranja ob predaji letnega poročila DZ, ampak je le-to vsako leto potekalo v organizaciji slednjega. Izjava v delu, ki namiguje, da je fototermin za komisijo pomembnejši od boja protikorupciji, predstavlja povsem nepotrebno in hudo razžalitev, saj je boj proti korupciji prvo in osnovno poslanstvo komisije kot osrednjega in neodvisnega državnega organa v institucionalnem omrežju protikorupcijskega delovanja, doseči ničelno toleranco do korupcije na vseh ravneh pa pomemben cilj njenega delovanja, za katerega si dnevno prizadeva štirideset sodelavcev komisije.

Odziv komisije na Večerov prispevek na temo predaje letnega poročila
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar