Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Svetovna banka pozdravlja komentarje predsednika Ukrajine glede protikorupcijske zakonodaje

Ljubljana, 19. januarja 2018 – Svetovna banka je z zadovoljstvom sprejela izjavo ukrajinskega predsednika Petra Porošenka, da bi bil osnutek zakona o ustanovitvi protikorupcijskega sodišča zaradi mednarodnih kritik lahko revidiran, je dejala vodja programa Svetovne banke za Ukrajino Satu Kahkonen, navaja Reuters.  

Zahodni finančni podporniki dodatno pomoč Ukrajini pogojujejo z ustanovitvijo neodvisnega sodišča za obravnavo primerov korupcije. Kritiki ukrajinskega predsednika Porošenka obtožujejo, da zavlačuje z njegovo, še poroča Reuters. Ta mesec sta Porošenku pisala tudi Svetovna banka in Mednarodni denarni sklad, da bi izrazila zaskrbljenost nad predlogom zakona, za katerega menita, da ne izpolnjuje priporočil Varuha evropskih pravic in zakonodaje.

V torek je Porošenko tujim diplomatom povedal, da bi se zakonodaja po prvem glasovanju v parlamentu lahko spremenila, da bi postala bolj učinkovita. »Močno pozdravljam to izjavo,« je v sredo dejala Kahkonenova. »Če pogledam naprej, bom optimistična ali pesimistična predvsem na podlagi odločitev vezanih na ustanovitev protikorupcijskega sodišča in zemljiško reformo,« je dejala, ko so jo vprašali o splošni perspektivi za Ukrajino.

Ustanovitev sodišča in dvig moratorija na prodajo kmetijskih zemljišč sta med reformami, ki jih mora Ukrajina izvesti, da se kvalificira za nadaljnje financiranje Svetovne banke v vrednosti 800 milijonov dolarjev. »To sta dve veliki reformi, ki ju mnogi spremljajo – vlagatelji ju spremljajo. To sta dve reformi, ki sta dejansko pomembni za investiranje, za prihod vlagateljev v državo in za gospodarsko rast v Ukrajini,« je dejala Kahkonenova.

Od proevropske vstaje v letih 2013-14 je Ukrajina od Svetovne banke prejela več kot 5 milijard ameriških dolarjev in 8,4 milijarde dolarjev od Mednarodnega denarnega sklada, a lanskoletna izplačila so bila zaradi zaznavnega nazadovanja glede zavez do reform zadržana.

Vir: Reuters

Svetovna banka pozdravlja komentarje predsednika Ukrajine glede protikorupcijske zakonodaje
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar