Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

EU opustila načrte za neodvisno protikorupcijsko sodišče v Ukrajini

Ljubljana, 19. julija 2017 – Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je 13. julija v Kijevu oznanil, da je EU opustila svojo zahtevo za ustanovitev neodvisnega ukrajinskega protikorupcijskega sodišča. Namesto tega naj bi potrdil enako učinkovit načrt ukrajinskega predsednika Petra Porošenka, ki predvideva precej manj neodvisen »protikorupcijski odbor« na Vrhovnem sodišču.

Presenetljiva odločitev EU je v nasprotju z dolgoletnimi pozivi glavnih ukrajinskih nevladnih organizacij k ustanovitvi neodvisnega sodnega telesa, ki bi se ukvarjal z nebrzdano rastjo korupcije v državi.

V Trasparency International Ukrajina (TI Ukrajina) so se odzvali z odločnim nasprotovanjem ustanovitvi protikorupcijskih zbornic v okviru obstoječih sodišč namesto neodvisnega protikorupcijskega sodišča, saj menijo, da prava alternativa ideji o neodvisnem Vrhovnem protikorupcijskem sodišču in sistemu neodvisnih protikorupcijskih sodišč ne obstaja. Poudarili so, da jih izjava Jeana-Clauda Junckerja resnično preseneča in da so prepričani, da so ukrajinske oblasti evropske partnerje zavajale s prepričevanjem, da je ustanovitev protikorupcijskih zbornic namesto neodvisnih pravosodnih institucij hitra in učinkovita rešitev problema pravosodnega sistema v Ukrajini.

»Zbornice v okviru obstoječih sodiščih bodo odvisne od zunanje kontrole. Ne samo, da ne bodo zagotavljale poštenih kazni v primerih korupcije, postale bodo učinkoviti instrumenti v rokah tistih, ki prejemajo podkupnine. Pričakovati je, da bodo v zbornicah dejansko sodniki, ki trenutno ovirajo obravnavo primerov Nacionalnega urada za boj proti korupciji(NABU) in Specializiranega tožilstva za boj proti korupciji (SAP),« je pojasnil izvršni direktor TI Ukrajina Yaroslav Yurchyshyn.

TI Ukrajine zagovarja prepričanje, da je Ukrajina že razvila močan pravni okvir za neodvisen protikorupcijski pravosodni sistem. Posodobljeni Zakon o sodstvu in statusu sodnikov namreč že predvideva ustanovitev Vrhovnega protikorupcijskega sodišča, zato je po njihovem mnenju treba zakon, ki je bil že sprejet, le začeti izvajati uvesti, namesto da se iščejo načini, kako se mu izogniti.

Vodja delegacije EU v Ukrajini Hugues Mingarelli je včeraj na Facebooku zapisal, da »Evropska unija ni spremenila svojega stališča glede potrebe po ustanovitvi neodvisne in strokovne pravosodne institucije, ki bo zagotovila boj proti korupciji v Ukrajini«.

Viri: Transparency International EU in Kyiv Post

EU opustila načrte za neodvisno protikorupcijsko sodišče v Ukrajini
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar