Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Komisija na usposabljanju za ocenjevalce GRECA

Ljubljana, 15. junija 2017 – Otvoritvi 5. ocenjevalnega kroga Skupine držav proti korupciji (GRECO) marca 2017, ki bo v prihodnjih nekaj letih osvetlil prizadevanja držav članic GRECA na področju preprečevanja korupcije in krepitve integritete pri najvišjih funkcionarjih v osrednjih vejah izvršilne oblasti ter organih odkrivanja, je v začetku maja v Strasbourgu sledilo usposabljanje, ki ga je GRECO organiziral za njegove ocenjevalce.

Gre za strokovnjake s področja preprečevanja korupcije in krepitve integritete, ki so jih države članice uvrstile na seznam strokovnjakov za potrebe izvajanja ocenjevanja GRECA. Po uvodnem sklopu, ki je bil namenjen predstavitvi vsebine 5. ocenjevalnega kroga ter ocenjevalnemu postopku in smernicam, ki jim morajo ocenjevalci slediti, so udeleženci izbirali med dvema skupinama, in sicer s poudarkom na izvršilni veji oblasti oziroma organih odkrivanja. V tem delu je bilo usposabljanje zelo praktično naravnano, saj je simulacija ocenjevalnega postopka omogočila seznanjanje z vsebinami tokratnega ocenjevanja, predvsem pa z načinom izvedbe ocenjevalnih obiskov, pripravo poročila, ki ga GRECO obravnava na skupščinskem zasedanju, njegovim zagovorom ter oblikovanjem priporočil.

Predstavnica komisije, mag. Vita Habjan Barborič, je bila kot dolgoletna predstavnica Republike Slovenije v GRECU, članica GRECO Biroja ter ocenjevalka GRECA naprošena, da v sodelovanju s predstavnico ZDA zasnuje celotno usposabljanje ter moderira delovno skupino, ki se je osredotočila na najvišje funkcionarje izvršilne veje oblasti. Poleg tega je izvedla uvodno predstavitev ocenjevalnega postopka GRECA ter smernic za ocenjevalce.

Na dogodku je sodeloval tudi ocenjevalec Republike Slovenije pri GRECU za 5. ocenjevalni krog, g. Robert Šumi s Policije, ki je v zaključnem delu usposabljanja predstavil posamezna tveganja, ki jih lahko zaznamo v organih odkrivanja.

Komisija na usposabljanju za ocenjevalce GRECA
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar