Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Komisija na skupščinskem zasedanju GRECA

Strasbourg, 24. marca 2017 – Predstavnica komisije je bila v tem tednu na skupščinskem zasedanju GRECA (Skupina držav proti korupciji) pri Svetu Evrope, ki je potekalo v Strasbourgu. V okviru skupščine se je odvila tudi slovesna otvoritev petega ocenjevalnega kroga, ki se je pričel 1. januarja letos.

Na uradni slovesnosti, v ponedeljek, 20. marca, so svoje videnje o boju proti korupciji, načrtih ter o možnem sodelovanju različnih protikorupcijskih organizacij z GRECOM predstavili Gabriella Battaini-Dragoni, namestnica generalnega sekretarja Sveta Evrope, član Parlamentarne skupščine Sveta Evrope, poročevalec za področje korupcije, Michele Nicoletti, direktor Evropskega urada za boj proti goljufijam (OLAF) Giovanni Kessler, predsednik upravnega odbora Transparency International José Ugaz, predstavniki Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), Mednarodnega denarnega sklada (IMF), pisarne Evropske varuhinje človekovih pravic, novinar Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ) in drugi.

V petem ocenjevalnem krogu bo GRECO nadzoroval državne mehanizme, ki služijo za preprečevanje korupcije pri voditeljih držav in vlad, ministrih ter drugih politično imenovanih funkcionarjih na najvišjih položajih izvršile oblasti kot so državni sekretarji, vodje in člani kabinetov ministrov ter pri policiji, s posebnim poudarkom na organih, ki so pristojni za mejno kontrolo oseb. Pri ocenjevanju se bo osredotočil predvsem na problematiko nasprotja interesov, vrtljivih vrat, prijave premoženja in mehanizmov za ugotavljanje odgovornosti. Slovenija bo poleg Velike Britanije prva ocenjena država v novem ocenjevalnem krogu, ocenjevalci pa jo bodo obiskali junija letos.

V nadaljevanju zasedanja je GRECO med drugim obravnaval svoje letno poročilo za leto 2016, načrte za izvedbo uvodnega usposabljanja za ocenjevalce petega kroga, ki bo potekalo maja letos, ter predlog sprememb Pravil postopka, ki bo prispeval k hitrejši obravnavi poročil o državah članicah oziroma njihovem uresničevanju.

Komisija na skupščinskem zasedanju GRECA
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar