Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Najuspešnejših devet v boju proti korupciji

Geneva, 17. januar 2016 – Svetovni gospodarski forum (SGF) je včeraj objavil poročilo »Vključujoča rast in razvoj«, ki je pomemben vpogled v to, kako lahko narodi po vsem svetu najbolje zagotovijo čim bolj učinkovito poslovno delovanje in delovanje institucij.

V poročilu SGF je med drugim zapisano:

»Zanesljive pravne institucije in institucije, ki so pristojne za zagotavljanje konkurence, podpirajo učinkovito razporeditev virov in enake možnosti s preprečevanjem korupcije, neupravičeno visokih ovir za vstop na trg in koncentracije najemnin zaradi regulativnega okvira.«

»Pravila vezana na investicijsko klimo, spodbude in institucionalna zmogljivost so pomembne, da vlagateljem omogočijo kapitalizacijo pod enakovrednimi pogoji, ki jih ustvarjajo trdni pravni in konkurenčni okvirji.«

Velik del tega je, zagotoviti, da korupcija znotraj podjetij ostaja na minimumu. V ta namen je ena od postavk, ki jih SGF razvršča, kako učinkovita sta boj proti korupciji in etika v političnih in poslovnih okoljih.

Spodaj si lahko preberete, katerim državam gre najbolje:

8. Danska: Leta 2015 je Transparency International Dansko proglasila kot najbolj transparentno državo na svetu, v analizi SGF se prav tako uvršča visoko. Osmo mesto na lestvici si Danska deli s Singapurjem.

8. Singapur: Mestna država Singapur, ena izmed najbolj razvitih držav v Aziji, je pokazala močno prizadevanje za boj proti korupciji, ki ga vodi Urad za preiskavo koruptivnih praks.

7. Švica: V Švici lahko kazensko preganjajo in oglobijo podjetje z globo v višini do 5 milijonov CHF zaradi korupcijskih dejanj posameznikov, ki delujejo v imenu podjetja.

6. Nova Zelandija: Po navedbah Neodvisne komisije Hongkonga proti korupciji Nova Zelandija nima ene same agencije, katere naloga je boj proti korupciji: »Namesto tega ima večje število agencij, ki se osredotočajo na različne elemente v boju proti korupciji.«

5. Norveška. »Korupcija tam ne predstavlja omejitev za trgovino in naložbe, administrativna korupcija in manjša podkupovanja so skoraj neobstoječa. Norveški Kazenski zakonik inkriminira aktivno in pasivno podkupovanje, trgovanje z vplivom, goljufije, izsiljevanja, kršenje zaupanja in pranje denarja,« navaja poslovni protikorupcijski portal GAN.

4. Finska: Finska se dosledno uvršča med najmanj skorumpirane države na svetu. Nedavno poročilo norveške Policijske univerze pa ugotavlja, da se je korupcija na Finskem od 2011 do 2014 povečala za 10%.

3. Švedska: Korupcijo na Švedskem nadzira Nacionalna protikorupcijska enota, ki je del švedskega tožilstva. Korupcijo opredeljujejo kot »zlorabo moči« katerega koli uradnika.

2. Japonska: Japonska je ena od najmanj skorumpiranih držav na svetu. Glede na navedbe na GAN »je tam tradicionalna praksa (znana kot amakudari), da se upokojenim vladnim uradnikom dodeljuje najvišje položaje v japonskih podjetjih. Zaposleni amakudari so še posebej značilni za finančno, gradbeno, prometno in farmacevtsko industrijo.«

1. Luxembourg: Luksemburg je na vrhu razvrstitve SGF kljub nedavnim razkritjem v časniku The Guardian, da je bivši premier in sedanji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker »leta v svoji prejšnji vlogi luksemburškega premiera skrivaj blokiral prizadevanja EU za boj proti izogibanju davkom multinacionalnih korporacij.«

V poročilu si lahko ogledate tudi, kako se uvršča Slovenija kot gospodarsko napredna država. Kot zanimivost naj navedemo, da poročilo izpostavlja Slovenijo v skupini držav, ki so od zgodnjih 90-ih let sprejele zakonsko minimalno plačo. Te države so izpostavljena kot dober primer prizadevanj za ustavitev rasti plačne neenakosti in trenda prepočasne rasti plač v razmerju s hitro rastjo produktivnosti. Sloveniji v tej skupini držav delajo družbo še Češka, Estonija, Irska, Izrael, Poljska, Slovaška, Anglija in Nemčija.

Poročilo je dostopno na tej povezavi.

Prav danes se v švicarskem Davosu začenja letno srečanje Svetovnega gospodarskega foruma, na katerem pričakujejo okoli 3000 predstavnikov politike in gospodarstva, med drugim tudi kitajskega predsednika Xi Jinpinga. Na forumu bo govora tudi o globalizaciji in družbeni neenakosti, predvsem o dohodkovni neenakosti, pa tudi o podnebnih spremembah. Boj zoper slednji po Trumpovi izvolitvi namreč ni več tako gotov, saj je ta napovedal izstop ZDA iz novega globalnega podnebnega dogovora, pariškega sporazuma.

Vir: Business Insider, Kapital

Najuspešnejših devet v boju proti korupciji
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar