Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Teden boja proti korupciji 2016

Ljubljana, 6. december 2016 – Komisija za preprečevanje korupcije tudi letos ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji (9. december) pripravlja Teden boja proti korupciji, ki bo potekal od ponedeljka, 12. decembra, do sobote, 17. decembra 2016. Z njim želi komisija opozoriti na problematiko spodbujanja integritete v družbi in izpostaviti pomembnost boja proti korupciji ter osveščati o problematiki, pred katero si prepogosto zatiskamo oči.  

Začetek dogodkov bomo v prostorih komisije obeležili z novinarsko konferenco v ponedeljek, 12. decembra, ob 10.30. Konferenci bosta sledili predavanji na temo Erarja, računalniške aplikacije, ki je pred pol leta nadomestila dobro uveljavljeni Supervizor. Predavanji bosta potekali v prostorih komisije, namenjeni pa bosta novinarjem (predavanje ob 11. uri) in širši zainteresirani javnosti (predavanje ob 14. uri). Osredotočeni bosta na uporabniško izkušnjo in sodelujočim ponudili možnost za konkretna vprašanja vezana na uporabo Erarja. Prijave na predavanji so obvezne, komisija pa jih sprejema do petka, 9. 12. 2016, do 12. ure na elektronski naslov e-mail.

Filmski festival “Film proti korupciji”

Dogajanje se bo zvečer preselilo v Slovensko kinoteko, kjer bo ob 20.00 z nagovorom predsednika komisije Borisa Štefaneca in slavnostnim zaključkom filmskega natečaja za osnovnošolce sledila otvoritev 3. filmskega festivala »Film proti korupciji«.To bo že tretji festival protikorupcijskega filma, ki ga komisija pripravlja v sodelovanju s Slovensko kinoteko. Tokrat si bodo gledalci lahko ogledali pet skrbno izbranih filmov, ki vsak na svoj način nazorno in raznoliko predstavljajo problematiko vezano na pojma korupcije in integritete. Festival se bo začel s projekcijo filma »Bob Roberts«, ki s pomočjo politične satire prikaže volilno kampanjo desničarskega kandidata, se osredotoča na idejo vsemogočnosti medijev v sodobnem političnem življenju in morda tudi neprijetno preseneti s svojo aktualnostjo.

V torek, 13. decembra, bo ob 17. uri v Kinoteki potekala okrogla miza na temo v zadnjem času še posebej priljubljene tematike žvižgačev. Okrogla miza »Zaščita prijaviteljev v Sloveniji – učinkovito orodje ali utvara?« si bo prizadevala predstaviti koristi vzpostavitve sistemov anonimnega poročanja in zaščite prijaviteljev ter možnosti zaščite za prijavitelje v Sloveniji in možnosti za izboljšave na tem področju, pri čemer bodo pod drobnogled vzete tudi tuje prakse. Na okrogli mizi bodo sodelovali predstavniki Transparency International Slovenije, Evropskega inštituta za skladnost in etiko poslovanja, Slovenskega državnega holdinga, Steklarne Hrastnik ter Komisije za preprečevanja korupcije. Okrogli mizi bo sledila projekcija enega novejših in bolj izpostavljenih filmov na to temo – »Snowden«, Oliverja Stonea, ki je prišel v kinematografe v letošnjem letu. V sredo, 14. decembra, bo ob 21. uri projekcija Herzogovega filma Pokvarjeni poročnik: New Orleans z odličnim Nicholasom Cageom v glavni vlogi, v petek, 16. decembra, ob 18.30 sledi izjemna filmska epopeja »Prerok«, v soboto pa se bo filmski festival in s tem tudi Teden boja proti korupciji ob 20.uri zaključil z vpogledom v svet italijanske mafije v podobah filma »Gomora«.

Zaključna slovesnost ustvarjalnega natečaja »Posnemi filmček, zatri korupcijo« za osnovnošolce

V okviru ponedeljkove otvoritve filmskega festivala »Film proti korupciji« bo komisija pripravila tudi zaključno slovesnost ustvarjalnega natečaja »Posnemi filmček, zatri korupcijo«, s katerim je komisija osnovnošolce pozvala k snemanju kratkih video filmov, ki predstavljajo njihovo podobo korupcije.

Komisija je v okviru natečaja prejela 16 filmov, posebna natečajna komisija, ki so jo sestavljali režiser in filmski pedagog Boštjan Vrhovec, dijakinja Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Lana Bregar in predstavnica Komisije za preprečevanje korupcije Sonja Jelen, pa je izbrala pet najboljših. Za nagrado bodo avtorji izbranih filmov z dijaki in profesorji na slovenskih medijskih šolah, ki sodelujejo pri natečaju najboljših petih filmov s profesorji na eni izmed slovenskih medijskih srednjih šol, ki so sodelovale pri natečaju, svoj film profesionalno posneli še enkrat, izdelki pa bodo tudi javno objavljeni. Filmi, ki so prispeli na natečaj, bodo v ponedeljek, 12. decembra, in v torek, 13. decembra, na ogled na dveh računalnikih v preddverju Kinoteke.

Zaključek natečaja Spoznavanje integritete v vrtcih skozi igro in sliko za najmlajše

Tekom Tedna boja proti korupciji bodo v preddverju Kinoteke razstavljeni tudi nekateri izdelki najmlajših, ki jih je letos komisija v okviru natečaja »Spoznavanje integritete skozi igro in sliko« seznanjala s konceptom integritete. Projekt predstavlja nadaljevanje lanskoletnega pilotnega projekta, ki ga je komisija izpeljala v vrtcu v Žalcu, temelji pa na zgodbi z ilustracijami, s katero je poskušala komisija vzbuditi razmišljanje otrok o »prav« in »narobe« na primeru, ki odraža neintegritetno ravnanje in njegove posledice.

Na ustvarjalni natečaj se je prijavilo sedem vrtcev in skupnosti vrtcev, poleg javne predstavitve nekaterih izdelkov v Kinoteki pa bo komisija v sodelujočih vrtcih izpeljala tudi kratke zaključne dogodke v katerih se bo zahvalila sodelujočim za trud in prizadevnost pri ozaveščanju in vzgoji najmlajših o integriteti.

PROGRAM TEDNA BOJA PROTI KORUPCIJI

Ponedeljek, 12. 12. 2016
10.30 novinarska konferenca v prostorih komisije

11.00 Erar – predavanje (novinarji) v prostorih komisije
14.00 Erar – predavanje (splošna javnost) v prostorih komisije

19.00 Prigrizek in druženje v Kinoteki

20.00 Otvoritev festivala »Film proti korupciji« v Kinoteki

20.30 »Bob Roberts«

Torek, 13. 12. 2016
17h Okrogla miza »Zaščita prijaviteljev v Sloveniji – učinkovito orodje ali utvara?«

18.30 »Snowden« (2016) v Kinoteki

Sreda, 14. 12. 2016
21.00 »Pokvarjeni poročnik: New Orleans«

Petek, 16. 12. 2016
18.30 »Prerok« v Kinoteki

Sobota, 17. 12. 2016
20.00 »Gomora« v Kinoteki

Teden boja proti korupciji 2016
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar