Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Uvedba dveh postopkov na lastno pobudo, vezanih na dogajanje v Luki Koper in na interpelacijo zoper ministrico Anjo Kopač Mrak

Ljubljana, 16. junija 2016 – Komisija za preprečevanje korupcije je danes na lastno pobudo uvedla preiskavo glede suma nezakonitega vplivanja na predsednico nadzornega sveta Luke Koper dr. Alenko Žnidaršič Kranjc in glede postopka odločanja o interpelaciji zoper ministrico za delo Anjo Kopač Mrak. 

Na podlagi medijskih objav je Komisija za preprečevanje korupcije danes uvedla dva postopka na lastno pobudo. V izjavah predsednice nadzornega sveta Luke Koper, dr. Alenke Žnidaršič Kranjc na TV Slovenija v oddaji Odmevi, dne 15. junija 2016, je zaznala sum nezakonitega vplivanja na predsednico nadzornega sveta družbe s kapitalsko naložbo države s strani ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča ter s strani predsednika uprave SDH Marka Jazbeca. Domnevno naj bi minister nadzornici naročal razrešitev predsednika uprave Luke Koper, medtem ko je predsednik uprave SDH vplival na postopke prodaje podjetja Vinakoper, hkrati pa naj bi razpolagal s podatki, ki jih drugi delničarji niso imeli, kar bi morda lahko pomenilo celo sum zlorabe notranjih informacij.

Komisija je na podlagi medijskih objav zaznala tudi sume neetičnega oziroma nezakonitega vplivanja pri odločanju o interpelaciji zoper ministrico Anjo Kopač Mrak. Po navedbah medijev naj bi predsednik Desusa Karl Erjavec podporo interpelaciji zoper ministrico Anjo Kopač Mrak pogojeval z izdajo soglasja ministrice k imenovanju Mirande Vrh za direktorico Doma starejših občanov Ilirska Bistrica.

Obe zadevi bo komisija obravnavala prednostno, saj imata znake protipravnega, neetičnega in nečastnega ravnanja, hkrati pa komisija ocenjuje, da je njuna obravnava v interesu javnosti.

Uvedba dveh postopkov na lastno pobudo, vezanih na dogajanje v Luki Koper in na interpelacijo zoper ministrico Anjo Kopač Mrak
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar