Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Odziv komisije na odstop poslanke SD Bojane Muršič

Ljubljana, 10. maj 2016 – Komisija za preprečevanje korupcije ob včerajšnjem odstopu poslanke SD Bojane Muršič z mesta podpredsednice Državnega zbora RS in občinske svetnice SD v Občini Ruše ter hkratni ohranitvi njenega poslanskega mandata ponovno opozarja na nizko raven integritete nosilcev javnih funkcij v Sloveniji. 

Komisija za preprečevanje korupcije (komisija) ob včerajšnjem odstopu poslanke SD Bojane Muršič z mesta podpredsednice Državnega zbora RS in občinske svetnice SD v Občini Ruše ter hkratni ohranitvi njenega poslanskega mandata ponovno opozarja na nizko raven integritete nosilcev javnih funkcij v Sloveniji. Ta se kaže tudi v pomanjkanju prevzemanja odgovornosti poslancev in njihovih poslanskih skupin za ravnanja ali opustitve in na že desetletja dolgo nepripravljenost poslancev pripraviti in sprejeti kodeks etike, ki bi opredelil ravnanja, ki jih javnost v tovrstnih primerih lahko od njih pričakuje.

Slovenska javnost že več let spremlja medijska razkritja ravnanj poslancev, ki predstavljajo vsaj kršitve integritete javne funkcije, če ne celo kazniva dejanja. Sumi plagiatorstva, ponarejanja šolskih spričeval in neporavnavanja finančnih obveznosti so le nekatera ravnanja, ki so pripeljala zgolj do njihovega pojasnjevanja in relativiziranja s strani poslancev in članov iste poslanske skupine, ne pa tudi do dejanskega prevzemanja odgovornosti. Dejstvo, da je kakšen od teh poslancev izstopil iz poslanske skupine, po našem mnenju ni takšno prevzemanje odgovornosti, kot ga lahko upravičeno pričakuje javnost. Takšno stanje zgolj škoduje verodostojnosti politike ter zaupanju javnosti v iskrenost deklaratornega zavzemanja poslancev in poslanskih skupin za boljšo kvaliteto vladanja in omejevanje korupcije.

Tega se zaveda tudi GRECO (Skupina držav proti korupciji) pri Svetu Evrope, ki je že leta 2012 na Republiko Slovenijo oziroma njene poslance naslovil izrecno priporočilo, da naj se pripravi kodeks etike. GRECO je opozoril, da namen kodeksa etike ni le dopolniti in pojasniti pravila obnašanja poslancev, kot jih določajo že zakoni, temveč ozavestiti javnost, ki ima pravico vedeti, kakšno obnašanje lahko pričakuje od izvoljenih predstavnikov, s čemer bi se krepilo tudi njeno zaupanje v pravno državo in parlamentarne institucije.

Komisija znova poziva poslance, da čim prej pripravijo in sprejmejo kodeks etike.

Odziv komisije na odstop poslanke SD Bojane Muršič
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar