Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Poročilo ZN o Sloveniji na področju inkriminacije in kazenskega pregona ter mednarodnega sodelovanja

Ljubljana, 10. novembra 2015 – Komisija za preprečevanje korupcije skladno z dovoljenjem vlade objavlja Poročilo Združenih narodov (ZN) o napredku Slovenije pri implementaciji Konvencije Združenih narodov proti korupciji na področju inkriminacije in kazenskega pregona ter mednarodnega sodelovanja.

Urad združenih narodov za droge in kriminal (UNODC – United Nations Office on Drugs and Crime) je poleti komisiji posredoval končno Poročilo o pregledu Slovenije glede implementacije Konvencije Združenih narodov proti korupciji (UNCAC). Poročilo vsebuje oceno implementacije 3. in 4. poglavja konvencije, pri čemer se eno nanaša na inkriminacijo in kazenski pregon, drugo pa na mednarodno sodelovanje. Poročilo izpostavlja nekatere dobre prakse Slovenije pri izvajanju obeh poglavij, predlaga pa tudi nekatera priporočila.

Vlada je na seji 29. 10. 2015 s poročilom seznanila in dovolila javno objavo. Poročilo je dostopno na tej povezavi: http://www.unodc.org/unodc/treaties/CAC/country-profile/profiles/SVN.html 
Postopek ocenjevanja Slovenije
Spomnimo, da je Slovenija v letu 2012 na podlagi žreba postala ocenjevana država glede izvajanja 3. in 4. poglavja konvencije, vse ocenjevalne aktivnosti za Slovenijo pa je koordinirala Komisija za preprečevanje korupcije. V letu 2013 se je začel postopek ocenjevanja, in sicer sta Slovenijo ocenjevali Latvija (področje inkriminacij) in Džibuti (področje mednarodnega sodelovanja). V letu 2014 sta ocenjevalki v okviru priprave poročila pripravili dodatna vprašanja, na katere so odgovorili pristojni organi Republike Slovenije, pripravo pojasnil pa je koordinirala komisija.
Ocenjevalni mehanizem v okviru UNODC temelji na načelu medsebojnega ocenjevanja med državami pristopnicami Konvencije ZN proti korupciji (UNCAC). Po navadi eno državo ocenjevanko ocenjujeta 2 državi ocenjevalki, ki ju določi žreb. Vsak ocenjevalni krog je osredotočen na vnaprej določeno, enotno temo iz konvencije. V tem krogu je tako ocenjevanje obravnavalo že omenjeno 3. in 4. poglavje UNCAC – inkriminacija in kazenski pregon ter mednarodno sodelovanje.
Poročilo ZN o Sloveniji na področju inkriminacije in kazenskega pregona ter mednarodnega sodelovanja
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar