Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Začenja se 2. festival »Film proti korupciji«

Ljubljana, 25. septembra 2015 – Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) med 29. septembrom in 3. oktobrom 2015 v sodelovanju s Slovensko kinoteko pripravlja 2. festival protikorupcijskega filma »Film proti korupciji«. Komisija in Društvo novinarjev Slovenije v okviru festivala v sredo, 30. septembra 2015, ob 20. uri pripravljata pogovor o Supervizorju.

Na platnih Slovenske kinoteke se bo odvrtelo 7 filmov na temo boja proti korupciji, žvižgačev, lobiranja (spored in vsebina filmov sta dostopna v prilogi spodaj).

V Slovenski kinoteki so filme, ki v celoti prihajajo iz njihovega arhiva, izbrali po tem, kako na različne načine predstavljajo koruptivna ravnanja in zlasti njegov vpliv na posameznika in družbo.

V sredo pogovor o Supervizorju
»Komisija sodelovanje s Slovensko kinoteko ocenjuje kot primer dobrega sodelovanja med neodvisno državno institucijo in javnim zavodom s področja kulture. Ta festival postaja ena naših glavnih ozaveščevalnih dejavnosti, za katerega se vse bolj zanima tudi mednarodna strokovna javnost. Vrhunec festivala bo letos predstavljal pogovor po projekciji filma o Edwardu Snowdenu, na katerem si bodo vsi ključni sogovorniki nalili čistega vina glede Supervizorja,« je povedala Alma Sedlar, namestnica predsednika KPK.

»Film kot najbolj umetniški medij lahko najbolj neposredno sporoča, predstavlja in podaja tematike, ki se dotikajo tako človekovega življenja kot širše družbene problematike, obenem pa nagovarja najširše občinstvo. Po mnenju komisije je zato zelo primeren kot orodje ozaveščanja v boju proti korupciji,« je povedala Varja Močnik, urednica filmskega programa Kinoteke.

Vabljeni na odprtje festivala

Filmski festival bo v torek, 29. 9. 2015, ob 19. uri odprla legendarna nema gangsterska melodrama Podzemlje (Underworld) Josefa von Sternberga. Gre za pozneje neštetokrat reciklirano zgodbo o nepomembnem mestnem tatiču, ki se vzpne na položaj kralja podzemlja in naposled podleže zakonu. Film odlikuje zlitje realizma, ekspresionizma in sentimentalnosti, čudovita fotografija in dosledna izraba vseh pripovednih tehnik nemega filma. Film bo v živo na klavirju spremljal Andrej Goričar.

Komisija, ki je filmski festival v okviru preventivnih aktivnosti pod skupnim imenom Teden boja proti korupciji prvič organizirala lani, želi, da bi ta postal tradicionalen, v prihodnje pa razmišlja tudi o morebitni razširitvi v mednarodni filmski festival.

Festival Film proti korupciji bo odslej vsako leto potekal prvi teden v oktobru.

SPREMLJEVALNI PROGRAM FESTIVALA

– POGOVOR o Supervizorju: 30. septembra 2015 ob 20. uri

Komisija za preprečevanje korupcije in Društvo novinarjev Slovenije po projekciji filma Citizenfour pripravljata pogovor o Supervizorju »Kako do odprte družbe? Primer Supervizor«, ki bo v sredo, 30. 9. 2015, ob 20. uri po koncu filma Citizenfour v Kinoteki, Miklošičeva 28.

Moderator bo novinar Mladine Borut Mekina, gostje pa predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec, minister za pravosodje, mag. Goran Klemenčič, informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik in dr. Matej Kovačič, strokovnjak za informacijsko varnost.

VSTOPNICE
Za rezervacijo vstopnic za medije se obrnite na Slovensko Kinoteko.
Cena vstopnic za obiskovalce je 4 evre, za člane kluba Kinoteka pa 2 evra.

Spored_2._festivala_Filma_proti_korupciji.pdf

Začenja se 2. festival »Film proti korupciji«
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar