Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Odziv Komisije za preprečevanje korupcije

Ljubljana, 20. marca 2015 – Objavljamo odziv Komisije za preprečevanje komisije, ker želimo pojasniti oziroma razjasniti nekatere navedbe v članku z naslovom “En kranjski podžupan odstopil, drugi razrešen, koalicija razpuščena”, ki je bil na STA objavljen včeraj, 19. marca 2015.

V članku z naslovom En kranjski podžupan odstopil, drugi razrešen, koalicija razpuščena, je zapisano, da sodelovanje med Mestno občino Kranj (MOK) in Agencijo M Servis ni bilo v nasprotju z določbami Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK). To je res le v delu, ki se nanaša na posredovanje študentskega dela, saj v tem primeru ne gre za kršitev določb ZIntPK, ni pa res, da celotno sodelovanje oziroma poslovanje ni bilo v nasprotju z ZIntPK. Komisija je namreč ugotovila, da je občina pri Agenciji M servis naročila tudi storitev fotokopiranja – pri tem poslu  pa je prišlo do kršitve 1. odstavka 35. člena ZIntPK. Poleg tega komisija (še) ni ugotovila, da gre za prekršek, kot je zapisano v članku, ker bo zaradi navedene kršitve šele preučila pogoje za uvedbo prekrškovnega postopka.

Glede zapisanega, da komisija ni zahtevala nadaljnjih ukrepov glede ravnanja podžupana, pa pojasnjujemo, da komisija za to tudi nima zakonske podlage, saj so bile kršitve odpravljene s sklenitvijo sporazuma med občino in Agencijo M servis, s čimer je bil izveden ukrep uveljavljanja ničnosti posla, ki ga v takih primerih predpisuje ZIntPK.
Članek:
En kranjski podžupan odstopil, drugi razrešen, koalicija razpuščena=
Kranj, 19. marca (STA) – Kranjski podžupan Jakob Klofutar je kljub temu, da komisija za preprečevanje korupcije ni zahtevala nadaljnjih ukrepov, danes odstopil s podžupanske funkcije. K temu ga je v minulih dneh pozvalo več koalicijskih strank, v katere kranjski župan sedaj ne zaupa več. Zato je razpustil koalicijo in razrešil podžupana Primoža Terplana.***
Krhanje kranjske koalicije se je začelo konec minulega tedna, ko so v javnost prišle informacije, da Klofutar ni prijavil lastništva v Agenciji M Servis in je bil do 13. marca direktor podjetja Vod. Zaradi domnevnih nepravilnosti je več koalicijskih strank zahtevalo odstop podžupana, sicer bi izstopile iz koalicije.
Kranjski župan Boštjan Trilar je za mnenje glede Klofutarjevega ravnanja zaprosil Komisijo za preprečevanje korupcije. Ugotovljeno je bilo, da sodelovanje občine in M Servisa ni bilo v nasprotju z določbami zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.
Kot prekršek je bila ugotovljena storitev fotokopiranja v vrednosti 500 evrov, za katero je bila pogodba že prekinjena, nezdružljivost Klofutarjevih funkcij pa je bila z njegovim odstopom z mesta direktorja podjetja Vod tudi odpravljena.
Komisija je tako ugotovila, da sta občina in podžupan postopala pravilno, da so bili vsi ukrepi pravočasni, da ni potreben noben ukrep več ter da občina izkazuje jasno željo po transparentnem in zakonitem delovanju, je na današnji novinarski konferenci pojasnil kranjski župan.
“Naša koalicija je v prvi bitki padla z ničelno toleranco do korupcije in klientalizma, ker so bile odločitve sprejete brez dejstev, dogovorjeno je bilo da počakamo na ugotovitve komisije, pa so nekateri koalicijski partnerji to prekršili,” je poudaril Trilar.
Glede na delovanje strank ne vidi nadaljnjih možnosti za delovanje koalicije, zato jo je danes zjutraj razpustil, razrešil pa bo tudi podžupana iz vrst SMC. Kot je poudaril, je to potrebno, čeprav bo to otežilo njegovo delovanje. Verjame pa, da bodo svetniki podpirali dobre predloge in odločali v korist Kranja. Sčasoma pričakuje tudi oblikovanje nove koalicije.
Kljub razpustitvi koalicije se je Klofutar odločil za odstop. Kot je poudaril, je storil napako, a ima željo delati za Kranj, v koaliciji pa se je izkazalo, da nekateri pred skupno dobro dajejo osebne in strankarske interese. “Z odstopom bom omogočil županu, da bo lahko deloval naprej, sestavil novo koalicijo in Kranju omogočil, da se bo lahko nemoteno razvijal,” je izpostavil Klofutar.
Trilar je prepričan, da je etični kodeks, ki ga je na sredini seji podpisalo 24 od 33 svetnikov, dosegel svoj namen. “Letvico etičnega delovanja smo postavili zelo visoko in bomo morali biti zelo previdni, da ne bomo delali napak,” je dejal župan, a opozoril, da je delanje napak vendarle človeško.
Presojanje, kaj so korupcija, neetičnost in kaj zgolj nenamerna napaka, bo zato tudi za častno razsodišče zelo zahtevno. Za člane razsodišča je prišlo 19 prijav, Trilar pa razmišlja, da bi morali vsaj trije od petih članov biti člani Transparency International Slovenia, da bodo imeli pravo znanje za presojo.
(konec)tzu/apo
Odziv Komisije za preprečevanje korupcije
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar