Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Uspešen zaključek pilotnega projekta z Vrtcem Žalec

25. november 2014 – Pilotni projekt Komisije za preprečevanje korupcije z Vrtcem Žalec je presegel pričakovanja. Komisija si želi, da bi ta projekt postal temelj za nadaljnje podobne preventivne projekte na področju vzgoje vrednost in poštenosti med mlajšimi generacijami.

Na Komisiji za preprečevanje korupcije smo veseli, da se je vodstvo Vrtca Žalec odzvalo na našo pobudo in skupaj z vzgojiteljicami in starši pristopilo k pilotnemu projektu z naslovom ‘Korupcija ali poštenost?’.Otroci omenjenega vrtca so se s pomočjo preproste otroške zgodbe tri mesece spoznavali s pojmom korupcije.

V Domu II. slovenskega tabora Žalec so vzgojno-varstveni delavci vrtca pripravili zaključno prireditev projekta. Sodelujoče je uvodoma pozdravila Alma Sedlar, namestnica predsednika komisije. Sedlarjeva je poudarila, da moramo za uspešno zajezitev pojava korupcije začeti pri preprečevanju vzrokov zanjo. Kot najpomembnejša koraka pri tem pa je izpostavila vzgojo in izobraževanje za temeljne moralne in etične vrednote ter spremembo miselnosti. S tem pa je pomembno začeti pri najmlajših. »Na Komisiji si prizadevamo, da bi vsebine s področja integritete in boja proti korupciji postali del obveznih kurikulumov v osnovnih in srednjih šolah. Zato so rezultati pilotnega projekta v vrtcu Žalec tako zelo pomembni. Prizadevne vzgojiteljice so – kljub morebitnim začetnim dvomom, ali bodo tako majhni otroci sploh sposobni razmišljati o pojmih kot je ‘poštenost’, dokazale, da lahko ob pravi spodbudi tudi štiri do šest letni otroci o temeljnih etičnih vrednotah in pojmih razmišljajo na presenetljivo suveren in izviren način,« pravi Sedlarjeva.

Na zaključni prireditvi je prisotne pozdravil tudi Janko Kos, župan občine Žalec. Nastopili so otroci različnih oddelkov Vrtca Žalec, in sicer enote Šempeter, Žalec 1 in Trje. V avli doma pa je bila na dan prireditve razstava likovnih del vseh sodelujočih oddelkov.

Utrinki otroških razmišljanj iz projekta z Vrtcem Žalec: 

»Korupcija je, da si pokvarjen. Ne vem kaj je to, je pa nekaj slabega.«
»Kolono so mogli nardit, Mojca je čakala, Tevž pa je vse prehitel, ker je dal 6 €.«
»Kočijaž je dal 3 € v žep, vzet bi moral 3 €! Ni blo pošteno!«
»Goljufal je, ker je prehitel Mojco. Sploh ni stal v koloni.«
Odgovori otrok na vprašanje: ‘Kaj je poštenost?’
»To je, da ne goljufaš.«
»Če najdem igračo, je ne smem vzeti, ker ni moja.«
»Smo prijazni in si ne nagajamo. «
»V vrtcu ne jemljemo igrač prijatelju. «

Naj spomnimo, da je bil zaključek projekta z Vrtcem Žalec prva v sklopu preventivnih aktivnosti komisije ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji, ki ga vsako leto obeležujemo 9. decembra. Sklop dogodkov je nadaljevanje preventivne akcije imenovane ‘Teden boja proti korupciji’, s katero je komisija začela letos oktobra. Več informacij najdete TUKAJ.

Uspešen zaključek pilotnega projekta z Vrtcem Žalec
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar