Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

KPK poslancem razdelila paket informacij

Ob novem sklicu Državnega zbora Republike Slovenije je Komisija za preprečevanje korupcije za poslance pripravila paket informacij, s katerimi jih je želela opomniti na nekatere pomembne datume in obveznosti, ki izhajajo iz njihove nove (ali ponovljene) poslanske funkcije po Zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije.  

Vsebina informativnega paketa – brošure in sistemsko pojasnilo o lobiranju – je posvečena obveznostim in dolžnostim v zvezi s poročanjem o premoženjskem stanju, podatkih glede omejitev poslovanja, izogibanju nasprotju interesov ter področju lobiranja, saj so poslanci s potrditvijo mandata postali tudi potencialni lobiranci.

Poslanci so bili med drugim opozorjeni še na priporočilo GRECA (Skupina držav proti korupciji) pri Svetu Evrope, ki od njih terja sprejem enotnega kodeksa obnašanja za poslance, skupaj z mehanizmom nadzora in sankcij. Republika Slovenija je morala v zvezi s tem priporočilom namreč do konca junija letos GRECU poročati o napredku, ki pa ga, žal, še ni.

Komisija pri svojem delovanju zasleduje cilj omejevati in preprečevati korupcijo, krepiti pravno državo ter integriteto. Informativni paket za poslance je le eden od načinov, ki se ga je komisija poslužila za dosego tega cilja.

KPK poslancem razdelila paket informacij
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar