Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Vsi moramo spreminjati sedanje stanje

Ko je nova ekipa pred dobrim letom dni prevzemala vodenje Komisije za preprečevanje korupcije, smo med drugim javno zapisali, da nov normativni okvir in sveža vodstvena ekipa predstavljata priložnost, da se v Sloveniji dokončno uveljavi verodostojna neodvisna strokovna institucija, ki bo gonilna sila dviga integritete javnega sektorja, krepitve institucij pravne države in učinkovitejšega omejevanja korupcije. Sploh, ker ne gre prezreti, da ima Slovenija tako institucijo že osem let. Ob večletni zgodovini se lahko upravičeno vprašamo o dodani vrednosti institucije, ki s(m)o jo ustanovili na vztrajanje mednarodnih organizacij.

Pred letom dni smo zapisali tudi, da pri novi komisiji ni pričakovati nadaljevanja že videnega z nekaj drugačne osebne note, ampak korenito institucionalno preoblikovanje in v mnogočem drugačen koncept delovanja navznoter in navzven. S tem smo se ukvarjali celotno lansko leto.

Leto 2012 bo za nas prelomno. Zaključili bomo določene primere, ki smo jih vodili v preteklem letu, poleg Supervizorja pa bomo dobili še nekaj podobnih projektov. Kljub temu na komisiji nimamo razloga za posebno zadovoljstvo. Tudi ne trdimo, da v novi sestavi nismo delali napak. Te so vedno spremljevalec tistega, ki ima voljo in energijo za delo ter spremembe; kot so polena pod noge in kričanje tistih, ki se jim stopi na prste. Apatija v javnem sektorju, splošno nezadovoljstvo, cinizem v širši javnosti ter politikantstvo in občasni populizem v politiki – razumljivo – ni okolje, prijazno omejevanju sistemske korupcije in “pridiganju” o integriteti.

Če nam ne bo uspelo, se postavlja vprašanje realne politične volje, primernosti institucionalnega in zakonodajnega okvirja ter navsezadnje (ne)sposobnosti vodstva institucije, da naredi to, za kar je bilo postavljeno. Ni namreč pomembno, da Slovenija ima komisijo in da si ta dviguje (osebne) »rejtinge« na mednarodnih konferencah in projektih. Pomembno je, da so njeni učinki vidni, trajni, sistemski in otipljivi doma, v Republiki Sloveniji. Za to je potrebna koalicija za spremembe. Koalicija vseh nas. S tem ne mislimo na politično podporo. Mislimo na podporo ljudi v javnem in zasebnem sektorju, ki niso pripravljeni pristati na visoko toleranco za raznovrstna neetična ravnanja in ki jim integriteta ni zgolj prazna beseda. V nasprotnem nima smisla. Da ne bomo narobe razumljeni: trenutno trdno verjamemo, da smisel še kako ima.

Goran Klemenčič, Rok Praprotnik, Liljana Selinšek

Vsi moramo spreminjati sedanje stanje
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar