Komisija za preprečevanje korupcije

Integriteta, odgovornost, transparentnost

Odziv KPK na oceno TI 2011 – V Sloveniji sta problem in globina korupcije večja, kot smo si pripravljeni priznati

Transparency International (TI), krovna organizacija nevladne organizacije Društva Integriteta, je 1. decembra 2011 objavila indeks zaznave korupcije za leto 2011 (CPI). Gre za vsakoletno raziskavo, ki meri zaznavo stopnje korupcije v javnem sektorju v posamezni državi.

Letos se je Slovenija med 182 državami uvrstila na 35. mesto (dosegla je indeks 5,9), medtem ko je v minulem letu z indeksom 6,4 zasedla 27. mesto. To pomeni, da je Slovenija v primerjavi z lanskoletnim merjenjem na lestvici padla za osem mest. Ob tem Komisija za preprečevanje korupcije opozarja, da rezultat ni presenečenje: »V zadnjem letu smo pristojne institucije in javnost argumentirano in tudi na podlagi analiz večkrat opozorili, da sta v Sloveniji problem in globina korupcije večja, kot smo si pripravljeni priznati. V letnem poročilu smo poudarili, da je bila Slovenija v preteklosti na mednarodnih lestvicah zaradi določenih metodoloških omejitev – predvsem na področjih merjenja sistemske korupcije – uvrščena mogoče celo previsoko.«

Komisija poudarja, da padca za skoraj 10 mest v enem letu zato ni mogoče razumeti kot pokazatelj, da se je zgolj v enem letu stanje na tem področju tako poslabšalo, ampak da ta ocena šele zdaj bolj realno prikazuje stanje, ki je v Sloveniji prisotno že desetletje in več: »Zato je tudi pomembno, da se vprašanju krepitve integritete javnega sektorja, odgovornosti nosilcev javnih pooblastil, porabe javnih sredstev in upravljanja z državnim premoženjem ter krepitve institucij pravne države posveti več pozornosti. Ne samo v političnih govorih, ampak tudi v dejanjih. Slednje Komisija za preprečevanje korupcije in – verjamemo – tudi slovenska javnost upravičeno pričakuje od ključnih nosilcev zakonodajne in izvršilne oblasti po volitvah.”

Odziv KPK na oceno TI 2011 – V Sloveniji sta problem in globina korupcije večja, kot smo si pripravljeni priznati
Pomakni se na vrh

Accessibility Toolbar