Izobraževanje kot osnova za preprečevanje korupcije; Ambasadorji integritete; #NeZamudite pomembnih rokov za zavezance
KPK mesečnik Ogled na spletu
Preberite na spletu

Pozdravljeni!

December je izredno živahen mesec, že zaradi priprav in pričakovanja prazničnih dni ob njegovem koncu. Za nas na Komisiji za preprečevanje korupcije pa je začetek tega meseca že vrsto let v znamenju dogodkov, s katerimi obeležujemo Mednarodni dan boja proti korupciji (ki je vsakokrat 9. decembra).

Tokratni (res vsebinsko bogat) Teden preprečevanja korupcije smo posvetili pomenu prijaviteljev in integritete ter preventivnih aktivnosti pri preprečevanju korupcije. Da bo beseda o pomenu integritetnega in poštenega ravnanja dosegla čim več posameznikov, bodo odslej skrbeli tudi naši ambasadorji integritete, že pretekla tri leta pa v okviru projekta Integriteta: skupni cilj generacij o pomenu etike in poštenosti skupaj s šolami in vrtci nagovarjamo naše najmlajše. 

Da na mladih svet stoji in da je prav njim treba posvečati posebno pozornosti pri izobraževanju o škodljivosti korupcije, so prepričani tudi v Združenih narodih, ki prav v tem tednu v Atlanti organizirajo 10. zasedanje konference držav pogodbenic Konvencije ZN proti korupciji. Včeraj je mednarodno javnost v imenu Republike Slovenije nagovoril predsednik Komisije dr. Robert Šumi, jutri pa bo za Komisijo še en pomemben dogodek, saj bomo na stranskem dogodku predstavili pilotni projekt Krepitev integritete učencev v osnovnih šolah.

Zato je tokratna osrednja tema VESTniKa namenjena prav dogodkom v Atlanti. Med drugim si lahko preberete, zakaj na Uradu ZN za droge in kriminal menijo, da je izobraževanje ključnega pomena pri preprečevanju kriminala, vključno s korupcijo, kakšna je vloga otrok in mladih pri uspešnem preprečevanju korupcije in kako tlakovati pot do kulture integritete, v kateri ne bo mesta za korupcijo. Iz ostalih novic pa lahko razberete, kako zelo pester in z dogodki natrpan mesec je za nami - prav nič "jesenskega spanja" si nismo privoščili.

Želimo vam prijetno branje, hkrati pa vam v spodnjem voščilu ob prihajajočih praznikih želimo vse dobro.

Komisija za preprečevanje korupcije

Izpostavljeno
Od Slovenije do Atlante o izobraževanju mladih kot osnovi preprečevanja korupcije
Od Slovenije do Atlante o izobraževanju mladih kot osnovi preprečevanja korupcije
V soboto je skoraj 200 držav celega sveta obeležilo 20. Mednarodni dan boja proti korupciji, ki zaznamuje obletnico podpisa Konvencije Združenih narodov proti korupciji (UNCAC). Na Komisiji smo pretekli teden v ta namen pripravili nabor aktivnosti pod imenom Teden preprečevanja korupcije, ta teden pa v Atlanti, ZDA, poteka 10. zasedanje Konference držav pogodbenic Konvencije Združenih narodov proti korupciji ob jubilejnem obeležju UNCAC. Včeraj je predsednik Komisije dr. Robert Šumi nagovoril občinstvo na splošni razpravi zasedanja, jutri pa bo naša predstavnica skupaj s predstavnico Zavoda RS za šolstvo na stranskem dogodku zasedanja predstavila projekt Krepitev integritete v osnovnih šolah. Da leži potencial za reševanje izzivov, ki jih predstavlja korupcija, v otrocih in mladini, je prepričanje, skupno tako slovenskemu kot mednarodnemu projektu GRACE (Global Resource for Anti-Corruption Education and Youth Empowerment), ki je soorganizator jutrišnjega dogodka v Atlanti. Za pričujoči VESTniK smo se pogovarjali z njegovo koordinatorko Bianco Kopp.
Prispevek
Dogajalo se je

Prejšnji teden smo ob Mednarodnem dnevu boja proti korupciji javnosti predstavili projekt Ambasadorji integritete. Njegov namen je pomen integritete še bolj približali širši javnosti in tako poskrbeti, da se o njej čim več pogovarjamo, da o njej razmislimo in se ustrezno odzovemo, ko se znajdemo pred izzivi, ki osebno integriteto postavljajo pred preizkušnjo. 

 

Naši prvi trije ambasadorji integritete so postali Ilka Štuhec, Žiga Jelar in Matjaž Kek. Vsak na svoj pristen način nam pomagajo ozaveščati in doseči čim širši krog javnosti z milijo, da je vredno biti pošten. Na način želijo tako približati vsebine, ki so včasih strokovno zapletene, a so hkrati zelo pomembne za boljšo družbo in prihodnje generacije.

 

Ponosni smo na to, da so prvi odzivi na rojstvo novega projekta zelo pozitivni. Svoje mesto pa so našli tudi v medijih.

Ambasadorji integritete
Ambasadorji v medijih
Povezava do videa Tržnice idej - pilotni projekt Krepitev integritete otrok v osnovnih šolah
Mesečno poročilo

 Novembra 2023 je senat Komisije na 3 rednih in 2 dopisnih sejah obravnaval 17 zadev, od katerih v poročilu izpostavljamo sum kršitve integritete uradne osebe Občine Izola, sum nedovoljenega lobiranja predstavnika Gospodarske zbornice Slovenija in uvedbo preiskave zoper nekdanjo ministrico za javno upravo.

Ob tem v poročilu navajamo še 2 zaključena postopka, o začetku katerih je bila javnost že obveščena, in sicer glede uvedbe preiskave zoper predsednika vlade in suma nasprotja interesov državne sekretarke MOPE.

Več o obravnavanih zadevah preberite s klikom na gumbe:

Poročilo november 2023
Komisija v številkah
Usposabljanja
Ne zamudite
Poziv zavezancem ZZPri k pravočasni vzpostavitvi notranjih prijavnih poti
17. decembra 2023 se izteče rok, do katerega morajo notranjo pot za prijavo kršitev v skladu z Zakonom o zaščiti prijaviteljev (ZZPri) vzpostaviti zavezanci v zasebnem sektorju, ki zaposlujejo do 249 zaposlenih.
Poziv

Več o obveznostih zavezancev in institutih ZIntPK si preberite tukaj.

Prijava na novice
Linkedin
Odjava   |   Urejanje naročniških nastavitev
Komisija za preprečevanje korupcije
Dunajska 56, 1000 Ljubljana
arhiv.kpk-rs.si