ZOS, SOS in ZMOS: o problematiki na področju lokalne samouprave
KPK mesečnik Ogled na spletu
KPK novice

Pozdravljeni!

Ob koncu šolskega leta je čas tudi za zaključno oceno dela Komisije. Ta je letos odlična – pri svojem delu smo namreč uspešni, nismo pa še toliko učinkoviti, kot si želimo, zato ponujata Letno poročilo in Ocena stanja za leto 2022 detajlni vpogled v naše delo in razmislek o prostoru za izboljšave.

Kot že leto poprej dokumenta kot najbolj problematična področja izpostavljata področja integritete, nasprotja interesov, nezdružljivosti funkcij in omejitev poslovanja. Takšni in drugačni spotiki z omenjenih področij pa se, razumljivo, zaradi izjemno velikega števila občin in posledično zavezancev, v naših postopkih najpogosteje znajdejo iz sveta lokalne samouprave. Eden od temeljev izboljšav tega stanja je poznavanje in posledično dosledno upoštevanje zakonskih obveznosti naših zavezancev. Zato je njihovo ažurno informiranje poslanstvo, ki ga resno jemljemo in tudi intenzivno izvajamo v obliki mnogih usposabljanj zavezancev (pa tudi drugih ukrepov, npr. objavljanju elektronskega kataloga obveznosti funkcionarjev). Enega večjih tovrstnih usposabljanj tako pripravljamo tudi konec meseca, ko bomo 29. 6. 2023 združili moči v partnerstvu z Združenjem občin Slovenije (ZOS), Skupnostjo občin Slovenije (SOS) in Združenjem mestnih občin Slovenije (ZMOS) ter sodelovali na spletnem izobraževalnem srečanju. 

Zgolj takšna prizadevanja pa niso vedno dovolj. Za to, da bomo pri svojem delu preprečevanja korupcije in krepitve integritete v družbi, s tem pa tudi pravne države, še bolj učinkoviti, potrebujemo širše sodelovanje. Ker trenutna zakonska ureditev področja našega delovanja nedvomno prispeva k zmedi in posledično obravnavam pod lupo Komisije, pozivi k novelaciji našega krovnega zakona pri določenih institutih niso nič novega. Na Komisiji zvesto sledimo svojemu poslanstvu in pri tem delujemo profesionalno, strokovno in zakonito. Predvsem slednje pomeni, da postopke brez odstopanj izvajamo po veljavni zakonski ureditvi. Ta pa ne dopušča gnetljivosti določb, četudi so včasih premalo določbe in izzovejo negativne kritike. Slednje proseva tudi iz pogovora s predstavniki prej omenjenih treh občinskih organizacij. V izpostavljeni temi, pogovoru s predsednikom SOS dr. Vladimirjem Prebiličem, predsednikom ZOS Robertom Smrdeljem in vodjo strokovne službe ZMOS dr. Milošem Senčurjem, smo potrdili, da potrebujemo resen razmislek o morebitni prenovi Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ter da je naša vloga kot osrednjega organa za krepitev integritete več kot dobrodošla, če ne nujna. Vljudno vabljeni k branju!

V nadaljevanju VESTniKa pa boste našli še mesečni pregled našega dela, vabilo na omenjeno e-usposabljanje in kratek zaznamek o obveznostih naših zavezancev.

Prijetno branje vam želimo!

Komisija za preprečevanje korupcije

Izpostavljeno
Sodelovanje na lokalni ravni je pomemben korak k bolj integritetni družbi
Sodelovanje na lokalni ravni je pomemben korak k bolj integritetni družbi
Na Komisiji se pogosto srečujemo z zadevami s področja lokalne samouprave. Prav zaradi tega v želji po povečanju informiranosti oziroma zmanjševanju napačnega razumevanja zakonskih obveznostih izvajamo mnoga usposabljanja tudi za zavezance s področja lokalne samouprave. Eno takšnih usposabljanj bo v četrtek, 29. junija 2023. Moči bomo združili z Združenjem občin Slovenije (ZOS), Skupnostjo občin Slovenije (SOS) in Združenjem mestnih občin Slovenije (ZMOS). V pogovoru s predsednikom SOS dr. Vladimirjem Prebiličem, predsednikom ZOS Robertom Smrdeljem in vodjo strokovne službe ZMOS dr. Milošem Senčurjem smo ugotovili, da preventivne dejavnosti Komisije ni nikdar preveč, da potrebujemo določen razmislek o morebitni prenovi Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK) ter da lahko samo vsi skupaj prispevamo k dvigovanju ravni integritete in njeni krepitvi v družbi.
Preberite tukaj
Dogajalo se je
Letno poročilo 2022
Ocena stanja 2022
Mesečno poročilo

Maja 2023 je senat Komisije na 2 rednih in 2 dopisnih sejah obravnaval 22 zadev. Od obravnavanih zadev v poročilu izpostavljamo 3 zadeve, ki se nanašajo na sprejem Letnega poročila in Ocene stanja Komisije za leto 2022 in dve kršitvi določb o prepovedi oziroma omejitvah poslovanja v določenih občinah.

Hkrati vas obveščamo še o 3 zadevah, o katerih je bila javnost že seznanjena.  

Več o obravnavanih zadevah preberite s klikom na gumba:

Poročilo maj 2023
Komisija v številkah
Usposabljanja

Komisija z namenom osveščanja in preventive izvaja številna usposabljanja oz. izobraževanja za vse zainteresirane tako v javnem kot zasebnem sektorju. Če ste v svoji organizaciji zaznali potrebo po usposabljanju v povezavi z vsebinami s področij, ki jih pokriva Komisija, nam lahko pišete za izvedbo usposabljanja oz. delavniceMaja Divjak, anti.korupcija(at)kpk-rs.si.

Ne zamudite
Vabilo na spletni seminar

Združenje občin Slovenije vabi na spletni seminar v

torek, 20. 6. 2023, od 10.00 do 14.00 

Predstavniki Komisije za preprečevanje korupcije bodo predstavili določila Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK).

 

Seminar je namenjen občinskim funkcionarjem, zaposlenim v občinskih upravah, in drugi javnosti, ki jo zanima poglobiti znanje s področja institutov ZIntPK, podrobneje integritete, nezdružljivosti funkcij, omejitev poslovanja, lobiranja, daril in načrtov integritete.

 

Prijave na: info@zdruzenjeobcin.si ali s klikom na spodnji gumb.

 

Spletna prijava

Več o obveznostih zavezancev in institutih ZIntPK si preberite tukaj.

Prijava na novice
Linkedin
Odjava   |   Urejanje naročniških nastavitev
Komisija za preprečevanje korupcije
Dunajska 56, 1000 Ljubljana
arhiv.kpk-rs.si