Prvo gostujoče pero: Varuh človekovih pravic Peter Svetina
KPK mesečnik Ogled na spletu
KPK novice

Pozdravljeni!

Pretekli teden smo obeležili dve, tudi za delo Komisije izjemno pomembni področji. Devetega decembra 2003 je bila podpisana Konvencija Združenih narodov proti korupciji, s čimer smo dobili prvi pravno zavezujoč mednarodni instrument za boj proti korupciji in mednarodni dan njenega preprečevanja. Dan manj kot 55 let pred tem, 10. decembra 1948, je bila v Parizu sprejeta Splošna deklaracija človekovih pravic, s katero smo vsi posamezniki ter organi vseh ljudstev in narodov dobili skupen ideal spoštovanja in priznanja človekovih pravic in svoboščin ter s tem mednarodni dan človekovih pravic.

Pomembna datuma sta se najverjetneje v datumskem sosedstvu zgodila naključno. Če pa smo naklonjeni ideji, da se stvari v življenju dogajajo z namenom, je to sosedstvo lahko znak neločljive povezanosti. V mednarodnopravnem diskurzu se korupcija pogosto obravnava kot kršitev osnovnih človekovih pravic. Korupcija ima namreč lahko močan negativen vpliv na razpoložljivost, kakovost in dostopnost blaga in storitev, ob tem pa spodkopava neodvisno, učinkovito delovanje posameznih institucij in pravne države. Ranljivejše skupine ljudi so bolj odvisne od javnih dobrin in storitev ter imajo običajno manj možnosti za sodelovanje pri sooblikovanju in izvajanju javnih politik in programov. Pomembno je, da so zaradi tega prizadevanja za preprečevanje korupcije skladna s standardi, načeli in mehanizmi človekovih pravic. Boj proti korupciji in z njo povezanimi nepravilnostmi, ali bolje rečeno njihovo preprečevanje, mora tako izhajati iz nedotakljivih človekovih pravic.

V tokratnem, decembrskem e-novičniku Komisije smo tako prvič pero predali gostujočemu avtorju, Varuhu človekovih pravic Petru Svetini. V prispevku razmišlja o vrednotah celovitosti, skladnosti, pristnosti, poštenosti, verodostojnosti, odgovornosti, dostojanstvu in človečnosti – vrednotah, ki so prav tako tudi rdeča nit in gonilo dela naše Komisije.

V nadaljevanju si lahko preberete o izjemno bogatem dogajanju s področja našega delovanja, ki je vrhunec doseglo z decembrskim nizom dogodkov v Tednu preprečevanja korupcije - preimenovanje iz Tedna boja proti korupciji v Teden preprečevanja korupcije izpostavlja pomen preventivne vloge Komisije pri izpolnjevanju našega poslanstva, kar je bila tudi rdeča nit letošnjega dogajanja. 

Želimo vam prijetno branje!

Komisija za preprečevanje korupcije

Izpostavljeno
Gostujoče pero: Varuh človekovih pravic Peter Svetina
Gostujoče pero: Varuh človekovih pravic Peter Svetina
"Zadnje čase pogosto razmišljam o celovitosti, skladnosti, pristnosti, poštenosti, verodostojnosti, odgovornosti, dostojanstvu in človečnosti – vrednotah, ki bi jih morali postavljati na piedestal, pa se nam v rutini vsakdanjosti žal pogosto izmuznejo skozi stranska vrata."
Preberite tukaj
Dogajalo se je
Teden preprečevanja korupcije - Skrb za krepitev integritete se začne pri posamezniku
Teden preprečevanja korupcije - Skrb za krepitev integritete se začne pri posamezniku
Iztekajoče se leto 2022 je pokazalo, kako pomembna je integriteta pri opravljanju javnih funkcij. Prav zato je Komisija za preprečevanje korupcije na osrednjem dogodku Tedna preprečevanja korupcije »Nova smer: krepitev integritete« v Kongresnem centru Brdo izpostavila svoje minule dosežke na tem področju in spremembe, ki v zvezi s tem prihajajo v letu 2023.
Prispevek
Mesečno poročilo

V mesecu novembru 2022 je senat Komisije za preprečevanje korupcije na 4 rednih in 2 dopisnih sejah obravnaval 12 zadev in opravil razgovore z 10 osebami. Od obravnavanih zadev jih v poročilu izpostavljamo 8, ki se nanašajo na sum kršitev integritete uradnih oseb Občine Pesnica ter družb ELES, d. o. o, in Borzen, d. o. o, pobudo za ponovno oceno primernosti člana nadzornega sveta SID Banke, dve seznanitvi z opravljanjem dodatnih dejavnosti funkcionarjev v Kabinetu predsednika vlade, kršitev določb o prepovedi oziroma omejitvah poslovanja v določeni občini in kršitev določb glede dolžnega izogibanja nasprotju interesov uradne osebe določene gimnazije.

Hkrati vas obveščamo še o 1 zadevi, o kateri je bila javnost že seznanjena.  

Več o obravnavanih zadevah preberite s klikom na gumba:

Poročilo november 2022
Komisija v številkah
Usposabljanja

Komisija z namenom osveščanja in preventive izvaja številna usposabljanja oz. izobraževanja za vse zainteresirane tako v javnem kot zasebnem sektorju. Če ste v svoji organizaciji zaznali potrebo po usposabljanju v povezavi z vsebinami s področij, ki jih pokriva Komisija, nam lahko pišete za izvedbo usposabljanja oz. delavnice: Maja Divjak, anti.korupcija(at)kpk-rs.si.

Ne zamudite

Več o obveznostih zavezancev in institutih ZIntPK si preberite tukaj.

Prijava na novice
Linkedin
Odjava   |   Urejanje naročniških nastavitev
Komisija za preprečevanje korupcije
Dunajska 56, 1000 Ljubljana
arhiv.kpk-rs.si