Škodljive prakse članov uprave družb - kako ukrepati, poziv k pravočasni vzpostavitvi notranjih prijavnih poti
KPK mesečnik Ogled na spletu
Preberite na spletu

Pozdravljeni!

Tako na Komisiji kot drugod so pomemben vir nepogrešljivih informacij, ki pomembno prispevajo k odkrivanju najrazličnejših nepravilnosti, prijavitelji. Slednji se prav zaradi svojega poguma ter zvestobe svoji osebni in poslovni integriteti pogosto znajdejo v nezavidljivih situacijah. Omogočanje primernega okolja za varno prijavljanje kršitev je tako izjemno pomembno. 

Zakaj? Ker je to etično - delodajalec je etično zavezan k zaščiti in podpori zaposlenih. Ker varuje organizacijo - opozarjanje na nepravilnosti pomaga prepoznati potencialne grožnje. Ker zmanjšuje tveganja in stroške - če dopuščamo nepravilnosti, le-te na dolgi rok dražijo njihovo reševanje in odpravljanje. Ker preprečuje nepravilnosti - če veš, da te bodo zalotili z roko v marmeladi in da bodo sledile sankcije, je manj verjetno, da boš grešil. Ker prijave nepravilnosti omogočajo podrobnejši vpogled v izzive organizacije - zagotovijo ključne informacije, ki jih vodstvo potrebuje, da pripravi ustrezen odziv. Ker organizacije z močno kulturo notranjega poročanja običajno dosegajo boljše poslovne rezultate - manj tožb, manjše poravnave, kadar pride do spora, učinkovitejše poslovanje, manj negativnih zgodb v medijih in podobno. In nenazadnje, ker je zakonsko - Zakon o zaščiti prijaviteljev je prinesel pomembno zakonsko regulativo omenjenega področja. Ta od zavezancev zahteva vzpostavitev ustreznih kanalov za prijavo nepravilnosti in zaščito prijaviteljev. 

Zakonske in etične dolžnosti ter prednosti učinkovitega sistema za prijavo nepravilnosti so torej jasne. V praksi pa prijavitelje od prijave odvračajo številni dejavniki, ki se še okrepijo, ko gre za obravnavo škodljivih praks najvišjih vodilnih delavcev. O tem, kako nadzorni svet učinkovito vodi obravnavo škodljivih praks, ki bremenijo upravo družb, smo se v rubriki Izpostavljeno pogovarjali z izvršno direktorico Združenja nadzornikov Slovenije mag. Ireno Prijović. 

Prijetno branje vam želimo!

Komisija za preprečevanje korupcije

Izpostavljeno
Kako ukrepati v primeru zaznanih škodljivih praks članov uprave družb
Kako ukrepati v primeru zaznanih škodljivih praks članov uprave družb
Na Komisiji pogosto sodelujemo z Združenjem nadzornikov Slovenije (ZNS), saj obravnavamo številne sorodne tematike. Ena takšnih je prepletanje področij zaščite prijaviteljev in integritetnega poslovanja družbe oziroma njene uprave, kadar nadzorni svet prejme za upravo bremenilno prijavo. O tem, kako ukrepati ob zaznanih škodljivih praksah najvišjih vodilnih, smo se pogovarjali z izvršno direktorico ZNS mag. Ireno Prijović.
Intervju
Dogajalo se je
Mesečno poročilo

 Oktobra 2023 je senat Komisije na 3 rednih sejah obravnaval 18 zadev, od katerih v poročilu izpostavljamo seznanitev senata o odpravi nezdružljivosti funkcij pri štirih poslancih, sum kršitve iz pristojnosti Komisije pri imenovanju generalnega direktorja policije Senada Jušića, sprejem priročnika celostne grafične podobe Komisije in osnutka prenovljene Resolucije o preprečevanju korupcije v Republiki Sloveniji.

Ob tem v poročilu navajamo še 4 zaključene postopke, o začetku katerih je bila javnost že obveščena, in sicer glede sumov nepravilnosti na Srednji vzgojiteljski šoli, gimnaziji in umetniški gimnaziji Ljubljana, glede nasprotja interesov pri županu Občine Moravče Milanu Balažicu, glede sumov nezdružljivosti opravljanja funkcije funkcionarke Mestne občine Nova Gorica in glede suma nepravilnosti pri razpisu za nakup strojev za razminiranje.

Več o obravnavanih zadevah preberite s klikom na gumbe:

Poročilo oktober 2023
Komisija v številkah
Usposabljanja

Komisija z namenom osveščanja in preventive izvaja številna usposabljanja oz. izobraževanja za vse zainteresirane tako v javnem kot zasebnem sektorju. Če ste v svoji organizaciji zaznali potrebo po usposabljanju v povezavi z vsebinami s področij, ki jih pokriva Komisija, nam lahko pišete za izvedbo usposabljanja oz. delavniceMaja Divjak, anti.korupcija(at)kpk-rs.si.

Ne zamudite
Poziv zavezancem ZZPri k pravočasni vzpostavitvi notranjih prijavnih poti
Podjetja, pozor: 17. decembra 2023 se izteče rok, do katerega morajo notranjo pot za prijavo kršitev v skladu z Zakonom o zaščiti prijaviteljev (ZZPri) vzpostaviti zavezanci v zasebnem sektorju, ki zaposlujejo do 249 zaposlenih.
Poziv

Več o obveznostih zavezancev in institutih ZIntPK si preberite tukaj.

Prijava na novice
Linkedin
Odjava   |   Urejanje naročniških nastavitev
Komisija za preprečevanje korupcije
Dunajska 56, 1000 Ljubljana
arhiv.kpk-rs.si