KPK mesečnik
KPK novice

Pred vami je prva številka prenovljenega novičnika Komisije za preprečevanje korupcije. Njegov predhodnik je prvič izšel pred desetimi leti in medtem zamenjal tako več podob kot tudi vodstev. Po premoru, po 50 izdajah, ki so spremljale delovanje Komisije pod vodstvom dveh predhodnikov trenutnega predsednika Komisije Roberta Šumija, je zdaj tu prvi izvod prenovljenega VESTniKa, ki vas bo odslej vsak mesec obveščal o delu Komisije pod vodstvom aktualnega senata.

VESTniK boste v nabiralnike prejemali vsak drugi teden meseca. Njegov namen je javnost obveščati o delu Komisije ter na enem mestu zbrati najpomembnejše aktualne informacije s področja njenega delovanja in pristojnosti. Na ta način želimo zavezancem in ostali javnosti ponuditi čim enostavnejši dostop do relevantnih novic, obvestil in opomnikov glede obveznosti kot izhajajo iz Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Ta mesec izpostavljamo eno od pomembnejših novosti, ki jih je uvedla pred dobrim letom sprejeta novela Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Dolžnost poročanja o lobiranju so z novelo prevzele tudi interesne organizacije, rok za poročanje Komisiji pa se izteče konec tega meseca. Več o tem si lahko preberete v rubriki Izpostavljeno. V njej vas obveščamo še o bližajočem se roku za poročanje o premoženjskem stanju oseb, odgovornih za javna naročila, za poročanje o spremembah premoženjskega stanja ostalih zavezancev ter za posredovanje seznamov zavezancev naročnikov, ki poslujejo po predpisih javnega naročanja. In nenazadnje, v duhu predvolilnega časa smo namenili pozornost dolžnosti funkcionarjev, da s svojim vedenjem pri javnih nastopih krepijo zaupanje javnosti v lastno integriteto in integriteto institucij, ki jih predstavaljajo.

Vabimo vas, da tudi vi sooblikujete novi VESTniK. Na pr.korupcija@kpk-rs.si lahko pošljete vprašanja, pobude oziroma teme s področja pristojnosti Komisije, ki bi jih bilo po vašem mnenju zaradi njihove aktualnosti oziroma pomembnosti treba nasloviti v eni od prihodnjih izdaj novičnika.

Komisija za preprečevanje korupcije

Izpostavljeno
Lobiranje interesnih organizacij
Lobiranje interesnih organizacij
Ena pomembnejših novosti, ki jo uvaja novela Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, je, da so po njej o lobističnih stikih dolžne poročati tudi interesne organizacije, in sicer v primerih, ko zanje lobira neregistrirani lobist. Z vodjo Službe za preventivo mag. Vito Habjan Barborič smo se pogovarjali, kaj v praksi to pomeni in na kaj morajo biti novi zavezanci pri poročanju še posebej pozorni.
Več o ...
Izteka se rok za poročanje o premoženjskem stanju
Izteka se rok za poročanje o premoženjskem stanju
Konec meseca januarja se iztečejo roki za poročanje o premoženjskem stanju oseb, odgovornih za javna naročila, za poročanje o spremembah premoženjskega stanja ostalih zavezancev ter za posredovanje seznamov zavezancev naročnikov, ki poslujejo po predpisih javnega naročanja.
Več o ...
Stališče Komisije glede javnih nastopov funkcionarjev v predvolilnem času
Ob začetku leta, v katerem se bomo večkrat podali na volišča, Komisija za preprečevanje korupcije (Komisija) v okviru svoje vloge krepitve integritete in delovanja pravne države podaja stališče glede javnih nastopov funkcionarjev, tako tistih s politično funkcijo kot tudi funkcionarjev iz neodvisnih institucij, v predvolilnem obdobju.
Več o ...
Dogajalo se je ...
Mesečno poročilo

Decembra je senat Komisije na 4 rednih in 1 dopisni seji obravnaval 15 zadev in opravili razgovor z vabljeno osebo. V poročilu o mesečnem delu izpostavljamo 10 zadev, ki se nanašajo na nasprotja interesov, nezdružljivost funkcij, kršitev integritete uradnih oseb in druge nepravilnosti. Več o obravnavanih zadevah preberite s klikom na gumb.

Poročilo
Komisija v številkah
Usposabljanja

Komisija z namenom osveščanja in preventive izvaja številna usposabljanja oz. izobraževanja za vse zainteresirane tako v javnem kot zasebnem sektorju. Če ste v svoji organizaciji zaznali potrebo po usposabljanju v povezavi z vsebinami s področij, ki jih pokriva Komisija, nam lahko pišete za izvedbo usposabljanja oz. delavnice: Maja Divjak, anti.korupcija(at)kpk-rs.si, maja.divjak@kpk-rs.si.

Ne zamudite

Več o obveznostih zavezancev in institutih ZIntPK si preberite tukaj.

Prijava na novice
Linkedin
Unsubscribe   |   Manage your subscription
Komisija za preprečevanje korupcije
Dunajska 56, 1000 Ljubljana
arhiv.kpk-rs.si