Varno spletno rokovanje z občutljivimi podatki v pisarni in na dopustu
KPK mesečnik Ogled na spletu
KPK novice

Pozdravljeni!

Pred vami je dvojna številka e-novičnika Komisije, ki vas bo pospremila v poletje in bo morda z vami tudi na počitnicah. K bolj sproščenemu oddihu in potencialno v izogib kakšnemu neprijetnemu ali celo škodljivemu presenečenju po njem pa utegne prispevati tudi tokratna izpostavljena tema – kibernetska (ne)varnost, tudi v povezavi s preprečevanjem korupcije. 

Kibernetski prostor vedno bolj postaja vzporedni svet, s katerim se prepleta vse več področij našega življenja tako zasebno kot poslovno. V obdobju nedavne epidemije smo vanj preselili še občutno znatnejši del tega. V zadnjih treh letih je veliko podjetij in organizacij sprejelo delo na daljavo ter določilo pravila o uporabi službenih in osebnih naprav v službene namene, kar je zagotovo izboljšalo varnost občutljivih podatkov, s katerimi upravljamo v kibernetskem okolju. Dojemanje uporabe slednjega pa je lahko različno, ko delamo v pisarni ali ko delamo doma, kaj šele, ko na hitro preverimo službene zadeve na obali ali med klepetom v kavarni. Najpomembnejša prednostna naloga na tem področju je tako postala varnost teh podatkov, saj tudi kibernetski svet ni imun na prevare, zlorabe, korupcijo in druge inovativne oblike oškodovanj.

Nedotakljivi nismo v skrbno informacijsko varovanem območju našega bivalnega in službenega okolja, kaj šele v manj varovanih pogojih. Kibernetski napadalci si prav tam še pogosteje manejo roke in raziskave kažejo, da smo najbolj ranljivi prav v poletnih mesecih, za kar obstaja več razlogov. Eden od njih je prav gotovo ta, da tudi na dopustu radi preverimo kak služben mail, uredimo kakšen nujen posel ali popravimo napako na službeni spletni strani. Tega pa ne počnemo v varnem službenem okolju, morda uporabimo mobilni telefon namesto računalnika ali pa nismo pazljivi pri izbiri omrežja, na katerem to počnemo. Z vsem odpiramo vrata do občutljivih podatkov »kiber nepridipravom«. Bolj kot počivajo naši možgani, večji je lahko kasneje, ob vrnitvi v realnost naš glavobol. Če bi se torej radi zaščitili pred nepovabljenimi vstopi v poslovne in zasebne sisteme, je informiranost o varnosti ključna. Nekaj dobrodošlih usmeritev vam v tokratnem VESTniKu podaja novi dekan Fakultete za varnostne vede dr. Igor Bernik, ki je naše že tretje gostujoče pero.

V ostalih rubrikah smo zbrali vsebine, ki ponujajo vpogled v naše delo v preteklem mesecu in vas opozarjamo na zakonske obveznosti zavezancev.

Prijetno branje in lepe poletne tedne vam želimo!

Komisija za preprečevanje korupcije

Izpostavljeno
Kibernetski prostor, varnost, pojav umetne inteligence in nevarnosti korupcije
Kibernetski prostor, varnost, pojav umetne inteligence in nevarnosti korupcije
Kibernetski prostor je že približno četrt stoletja naš vsakdanji spremljevalec. V tem času smo tako osebno kot v poslovnem svetu praktično postali v celoti odvisni od informacij, ki si jih stalno izmenjujemo. Danes, ko se družba vse bolj informatizira in prehaja k novim oblikam dela ter ko stremimo tudi k prehodu v vsevključevalno Družbo 5.0, ima kibernetski prostor izjemen vpliv na naše vsakdanje življenje na številnih področjih, tudi pri preprečevanju korupcije. O tem tokrat razpravlja gostujoče pero: dr. Igor Bernik, dekan Fakultete za varnostne vede.
Preberite tukaj
Dogajalo se je
Mesečno poročilo

Junija 2023 je senat Komisije na 3 rednih in 2 dopisnih sejah obravnaval 19 zadev in opravil razgovore z 2 vabljenima osebama. Od obravnavanih zadev v poročilu izpostavljamo 3 zadeve, ki se nanašajo na Sistemsko pojasnilo o prepovedih in omejitvah v zvezi s sprejemanjem daril v javnem sektorju, sum kršitve določb o nasprotju interesov uradne osebe javnega zavoda in sum kršitve integritete uradne osebe določenega ministrstva.

Hkrati vas obveščamo še o zaključku postopka v zvezi s sumom nepravilnosti v UKC Ljubljana, o čemer je bila javnost že seznanjena.  

Več o obravnavanih zadevah preberite s klikom na gumba:

Poročilo junij 2023
Komisija v številkah
Usposabljanja

Komisija z namenom osveščanja in preventive izvaja številna usposabljanja oz. izobraževanja za vse zainteresirane tako v javnem kot zasebnem sektorju. Če ste v svoji organizaciji zaznali potrebo po usposabljanju v povezavi z vsebinami s področij, ki jih pokriva Komisija, nam lahko pišete za izvedbo usposabljanja oz. delavniceMaja Divjak, anti.korupcija(at)kpk-rs.si.

Ne zamudite

Več o obveznostih zavezancev in institutih ZIntPK si preberite tukaj.

Prijava na novice
Linkedin
Odjava   |   Urejanje naročniških nastavitev
Komisija za preprečevanje korupcije
Dunajska 56, 1000 Ljubljana
arhiv.kpk-rs.si