ZZPri, Neža Grasselli, integriteta, žvižgači
KPK mesečnik Ogled na spletu
KPK novice

Pozdravljeni!

Konec preteklega meseca je predsednik dr. Robert Šumi na našem posvetu Resolucija in Komisija – danes in jutri predstavil ambiciozni in optimistični oris slovenske družbe prihodnosti - integritetne in etične družbe, ki lahko stopi na pot, skupno najboljšim, na pot, ki si jo zaslužimo. Prepričan je, da to zmoremo.

Kot že sam izraz družba nakazuje, pa ni dovolj, da se na to pot podamo puščavniško posamično. Na cilj lahko prispemo le, če pri tem skladno združimo moči vseh plasti naše družbe. Vsi podporni akterji naše družbe, pristojni organi in institucije, mediji in civilna družba, javna uprava, gospodarstvo in politika moramo nanjo zakorakati aktivno in prevzeti vsak svoj delež odgovornosti. Napredek je mogoč le, če bomo delovali složno. 

Da je v slogi moč in da sta družbeno-politični konsenz in medsebojno sodelovanje nujna, se strinja tudi avtorica aprilske osrednje teme VESTniKa, ki nam jasno opiše, kako pomembno vlogo pri gradnji napredka družbe kot celote igrajo prijavitelji oziroma t. i. žvižgači. Gostujoče pero smo tokrat predali v roke predsednici Transparency international Slovenija Neže Grasselli, ki nam v izpostavljenem prispevku ponuja svoj vpogled v pomen implementacije Zakona o zaščiti prijaviteljev in opozarja, da je čas, da se zadeve premaknejo z mrtve točke. Kot pravi sama, smo vsi skupaj v istem čolnu in v rokah imamo priložnost, da naredimo korak naprej, pri tem pa mora vsak prispevati svoj delež.

Prispodoba čolna je odlična in zelo slikovita. Čas je, da prevzamemo vsak svoje veslo in začnemo proti cilju veslati ubrano. Le tako se bomo nehali vrteti na mestu in se končno premaknili tja, kjer si že davno zaslužimo biti. V integritetni družbi, v družbi najboljših.

Kako smo s tem istim ciljem na Komisiji krmarili skozi pretekli mesec, si lahko preberete v rubrikah Dogajalo se je, Mesečno poročilo in Usposabljanja, v katerih smo tudi tokrat zajeli svoje aktivnosti v obdobju od zadnjega novičnika. 

VESTniK lahko sooblikujete skupaj z nami. Na pr.korupcija@kpk-rs.si lahko pošljete vprašanja, pobude oziroma teme s področja pristojnosti Komisije, ki bi jih bilo po vašem mnenju izpostaviti v eni od prihodnjih izdaj našega novičnika.

Prijetno branje vam želimo!

Komisija za preprečevanje korupcije

Izpostavljeno
Gostujoče pero: predsednica TI Slovenija Neža Grasselli
Gostujoče pero: predsednica TI Slovenija Neža Grasselli
Verjetno se vsi strinjamo, da je stanje na področju integritete in preprečevanja korupcije zaskrbljujoče. Slovenija je na Indeksu zaznave korupcije, ki ga pripravlja največja nevladna organizacija s področja integritete in preprečevanja korupcije Transparency International, letos dosegla zgolj 56 točk, kar je najslabši rezultat do sedaj. Novo sprejeti zakon o zaščiti prijaviteljev je lahko priložnost, da začnemo delati korake v drugo smer. Več o tem v gostujočem peresu predsednice upravnega odbora TI Slovenia Neže Grasselli.
Preberite tukaj
Dogajalo se je
Mesečno poročilo

Marca 2023 je senat Komisije na 2 rednih sejah obravnaval 16 zadev in opravil razgovor z 1 vabljeno osebo. Od obravnavanih zadev v poročilu izpostavljamo 3, ki se nanašajo na sume kršitev določb ZIntPK pri Danijelu Bešiču Loredanu, članu Sveta Javnega zavoda za šport Slovenska Bistrica in pri opravljanju dejavnosti okulistike Zdravstvenega doma Šentjur.

Hkrati vas obveščamo še o 2 zadevah, o katerih je bila javnost že seznanjena.  

Več o obravnavanih zadevah preberite s klikom na gumba:

Poročilo marec 2023
Komisija v številkah
Usposabljanja

Komisija z namenom osveščanja in preventive izvaja številna usposabljanja oz. izobraževanja za vse zainteresirane tako v javnem kot zasebnem sektorju. Če ste v svoji organizaciji zaznali potrebo po usposabljanju v povezavi z vsebinami s področij, ki jih pokriva Komisija, nam lahko pišete za izvedbo usposabljanja oz. delavniceMaja Divjak, anti.korupcija(at)kpk-rs.si.

Ne zamudite

Več o obveznostih zavezancev in institutih ZIntPK si preberite tukaj.

Prijava na novice
Linkedin
Odjava   |   Urejanje naročniških nastavitev
Komisija za preprečevanje korupcije
Dunajska 56, 1000 Ljubljana
arhiv.kpk-rs.si