Intervju s predsednikom OZS Blažem Cvarom, opomnik za poročanje o darilih
KPK mesečnik Ogled na spletu
Preberite na spletu

Pozdravljeni!

Na Komisiji pogosto izpostavljamo pomen integritete za močan imunski sistem družbe. Opažamo sicer porast pojavnost pojma integritete tudi v javnosti in s tem prebujanje zavedanja, kako pomembno vlogo igra pri priznavanju zaupanja v institucije prav presoja skozi njeno prizmo. Da pa bo dejansko njen potencial za preprečevanje korupcije in sorodnih praks lahko zaživel v praksi, bi mogla integriteta postati neločljiv del osebne drže tako vseh nosilcev javnih funkcij kot tudi širšega kroga ostalih akterjev družbe. Močni stebri integritete, preglednosti in odgovornosti so nepogrešljivi za spodbujanje zaupanja in zagotavljanje zdravega okolja za razcvet vseh plasti družbe. Vloga Komisije je preprečevanje korupcije s krepitvijo integritete, odgovornosti in transparentnosti ter drugih standardov, ki jih uokvirja ZIntPK. Komisija je tako res nekakšen branik ključnih vrednot in visokih standardov integritetne družbe, vendar pa je naša učinkovitost v veliki meri odvisna od skupnih in usklajenih prizadevanj vseh njenih segmentov.

S tem zavedanjem in naravnanostjo h konkretnim dejanjem si želimo povezovanja tako z zastopniki javnega kot zasebnega sektorja. Enega od takšnih potencialnih partnerjev, s katerimi si delimo interes za krepitev integritete v družbi, predstavlja gospodarstvo. Za širjenje etičnih poslovnih praks je iskanje možnosti sodelovanja med krovno organizacijo obrtnikov, malih podjetij in podjetnikov - Obrtno zbornico Slovenije - in Komisijo pomembno. Podjetja namreč uspevajo v okoljih, ki sledijo javnemu interesu, kjer je korupcijskih tveganj malo in posledično zaupanje veliko. Prav s spodbujanjem tovrstne kulture pa lahko družba v celoti izkoristi svoj potencial za trajnostni razvoj in blaginjo. S tem v mislih tokratno osrednje mesto novičnika namenjamo pogovoru s predsednikom Obrtne zbornice Slovenije Blažem Cvarom.

V rubrikah Dogajalo se je in Mesečno poročilo vas seznanjamo s preteklim delom Komisije, v rubriki Ne zamudite pa vas opozarjamo na bližajoč se rok za izpolnitev zakonske obveznosti glede poročanja o prejetih darilih.

Želimo vam prijetno branje.

Komisija za preprečevanje korupcije

Intervju s predsednikom OZS Blažem Cvarom: Mala podjetja in obrtniki zaslužni za zaupanje v institucije
Intervju s predsednikom OZS Blažem Cvarom: Mala podjetja in obrtniki zaslužni za zaupanje v institucije
Obrtna zbornica Slovenije si z ozaveščanjem svojih članov in z zavezo k najvišjim načelom etičnosti prizadeva za vzpostavitev in ohranjanje visokih integritetnih standardov na področju gospodarstva, kar sovpada s cilji Komisije na področju krepitve integritete v družbi in vključevanja vseh družbenih skupin v to skupno misijo. V tokratni številki KPK VESTniKa smo se o tem pogovarjali s predsednikom Obrtne zbornice Slovenije Blažem Cvarom.
Intervju
Ste zamudili izpostavljeno temo?

Senat Komisije je februarja 2024 na 3 rednih in 2 dopisnih sejah obravnaval 17 zadev, od katerih v poročilu izpostavljamo Kadrovski načrt Komisije, sum nezdružljivosti funkcij funkcionarja in ugotovljena korupcijska tveganja in priporočila vladi v zvezi s službenimi potmi uslužbenk MJU v New York.

Ob tem v poročilu navajamo še 3 zaključene postopke, o začetku katerih je bila javnost že obveščena, in sicer glede sodne potrditve ugotovitev Komisije o kršitvi integritete nekdanje županje Trbovelj, suma nepravilnosti pri suspenzu vzgojiteljice Vrtca Radenci in suma nepravilnosti pri prodaji občinskih stanovanj Občine Ruše.

Več o delu Komisije v mesecu marcu si lahko preberete s klikom na gumba:

Poročilo februar 2024
Komisija v številkah

Komisija z namenom osveščanja in preventive izvaja številna usposabljanja oziroma izobraževanja za vse zainteresirane tako v javnem kot zasebnem sektorju. 

Če ste v svoji organizaciji zaznali potrebo po usposabljanju v povezavi z vsebinami s področij, ki jih pokriva Komisija, nam lahko pišete za izvedbo usposabljanja oz. delavniceMaja Divjak, anti.korupcija(at)kpk-rs.si.

Konec marca se izteče rok za poročanje o prejetih darilih

Subjekti javnega sektorja so skladno z ZIntPK dolžni voditi seznam daril, ki jih prejmejo uradne osebe. Le-te morajo zavezanci Komisiji posredovati do 31. marca, in sicer po elektronskem obrazcu Seznam daril, prejetih s strani uradnih oseb ter njihovih družinskih članov.

  • V seznam daril se vpisujejo le darila, ki so jih prejele uradne osebe oziroma njihovi družinski člani kot protokolarna darila v imenu subjekta javnega sektorja, oziroma darila, ki so jih prejele uradne osebe kot priložnostna darila.
  • V seznam daril se vpiše darila, katerih vrednost presega 50 evrov.
  • Subjektom javnega sektorja, katerih uradne osebe in njihovi družinski člani v preteklem letu niso prejeli protokolarnih ali priložnostnih daril v vrednosti nad 50 evrov, Komisiji ni treba posredovati praznega seznama prejetih daril.
Obrazec za poročanje seznama daril

Več o zavezancih in institutih ter obveznostih po ZIntPK si lahko preberete s klikom na spodnja gumba.

Odgovori na najpogostejša vprašanja
O zavezancih in institutih

Za vsa morebitna dodatna vprašanja smo na Komisiji dosegljivi v času uradnih ur na:

  • telefonski številki 01/400-5710
  • e-naslovu anti.korupcija(at)kpk-rs.si.
Prijava na novice
Linkedin
Odjava   |   Urejanje naročniških nastavitev
Komisija za preprečevanje korupcije
Dunajska 56, 1000 Ljubljana
arhiv.kpk-rs.si