KPK mesečnik Ogled na spletu
Preberite na spletu

Pozdravljeni!

Tak čas pred enim letom smo v uvodniku za prvo številko mesečnika v letu 2023 napovedali izjemno intenzivno in dinamično leto. Ko se ozremo nazaj, s ponosom ugotavljamo, da naše napovedi, čeprav visoko zastavljene, niso bile previsoko leteče, saj se rezultati našega dela skladno ujemajo z vizijo, ki ji pri svojem delu sledimo z vso predanostjo. Glede na to, da cilji za leto 2024 ne tangirajo nič nižje, kvečjemu višje, si obetamo, da bo tudi letošnja zgodba pestra in navdihujoča. Koncentrat relevantnih obvestil o njej bomo v vaše elektronske nabiralnike tudi v letu 2024 pošiljali vsako drugo sredo v mesecu.

Letošnje leto bo za Komisijo posebno okroglo. Konec tega meseca bo minilo dvajset let od uveljavitve Zakona o preprečevanju korupcije (ZPKor), ki je postal pravni temelj za ustanovitev Komisije za preprečevanje korupcije v letu 2004. V tem znamenju smo za prvo letošnjo številko opravili inventuro preteklega obdobja našega delovanja, ki ga je še posebno zaznamovala pestrost novih aktivnosti in svežih idej aktualnega senata. O preteklih in prihodnih mejnikih v rubriki Izpostavljeno v intervjuju razmišlja predsednik Komisije za preprečevanje korupcije dr. Robert Šumi. Med drugim slikovito govori o zanimivi slovenski značilnosti iskanja načinov, kako naplahtati državo. Iskanje obvodov zakonskih predpisov je namreč ena od lastnosti naše družbe, ki pa kaže pomemben razkorak med nami in družbo držav, ki jih pojmujemo kot zgled, h kateremu sicer stremimo. 

Ker v omenjeni rubriki obravnavamo mnoge pomembne tematike s področja našega delovanja za naše zavezance, ki so tudi v novem leto še aktualne, smo za vas na enem mestu zbrali vse izpostavljene teme leta 2023. Ob tem vas v rubriki Dogajalo se je obveščamo še o našem delu in aktivnostih, v rubriki Ne zamudite pa smo izluščili obveznosti, ki jih zakon nalaga zavezancem v prihodnjih tednih. 

Želimo vam prijetno branje.

Komisija za preprečevanje korupcije

Komisija ima v družbi svoje mesto in namen, stabilne zasnove žal še ne
Komisija ima v družbi svoje mesto in namen, stabilne zasnove žal še ne
Vstop v novo leto je vedno dobra priložnost, da se konstruktivno ozremo v preteklo obdobje, saj le tako lahko začrtamo, kako in kam želimo naprej. V prvi številki VESTniKa se tako spodobi analiza delovanja Komisije pod taktirko aktualnega senata. Ob dejstvom, da letos minevata dve desetletji od uveljavitve Zakona o preprečevanju korupcije (ZPKor) in s tem dvajseti rojstni dan Komisije, pa je to krasna priložnost, da se ozremo še malo dlje. O inventuri minulega leta in pogledu v prihajajoče obdobje smo se pogovarjali s predsednikom Komisije dr. Robertom Šumijem.
Prispevek
Izpostavljeno v 2023

Izpostavljeno je osrednja tema našega mesečnika, ki jo vsak mesec v svoje nabiralnike prejme več kot tisoč naročnikov. V njej se z izbranimi sogovorniki posvetimo aktualnim tematikam s področja delovanja Komisije, ali pa zapis o njih zaupamo skrbno izbranim gostujočim peresom. V lanskem letu je tako nastalo 11 prispevkov, katerih aktualnost še ni zbledela, zato smo za vas pripravili njihovo inventuro, ki vam jo predstavljamo tukaj.

Ste zamudili izpostavljeno temo?

 

Decembra 2023 je senat Komisije na 3 rednih sejah in 1 dopisni obravnaval 28 zadev, od katerih v poročilu izpostavljamo načrt dela Komisije, izdana priporočila v zadevi izplačila neizkoriščenih dopustov ministrom in sum kršitve dolžnosti prijave premoženjskega stanja funkcionarja določene občine.

Ob tem v poročilu navajamo še 4 zaključene postopke, o začetku katerih je bila javnost že obveščena, in sicer glede sklepanja svetovalnih pogodb Ministrstva za zdravje, glede javnega razpisa za sofinanciranje v turizmu, glede sumov nepravilnosti pri oddajanju vile v lasti Branka Grimsa in glede imenovanja predstojnika kliničnega oddelka na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana

Več o obravnavanih zadevah preberite s klikom na gumbe:

Poročilo december 2023
Komisija v številkah

Komisija z namenom osveščanja in preventive izvaja številna usposabljanja oziroma izobraževanja za vse zainteresirane tako v javnem kot zasebnem sektorju. 

Če ste v svoji organizaciji zaznali potrebo po usposabljanju v povezavi z vsebinami s področij, ki jih pokriva Komisija, nam lahko pišete za izvedbo usposabljanja oz. delavniceMaja Divjak, anti.korupcija(at)kpk-rs.si.

Poziv naročnikom in osebam, odgovornim za javna naročila

Osebe, odgovorne za javna naročila,

ki so v letu 2023 sodelovale v javnih naročilih ter jih je oziroma jih bo do 31. januarja 2024 naročnik, ki posluje po predpisih, ki urejajo javno naročanje, prijavil Komisiji na seznamu zavezancev 

  • morajo do konca tega meseca Komisiji sporočiti podatke o svojem premoženjskem stanju na dan 31. decembra 2023.

Naročniki

  • morajo Komisiji posredovati seznam zavezancev do 31. 1. 2024; ob tem svetujemo, da o tem obvestijo tudi osebe, ki so jih prijavili na seznamu zavezancev, ter jih seznanijo z njihovimi obveznostmi do Komisije.
Poziv zavezancem za poročanje o premoženjskem stanju

Zavezanci (z izjemo oseb, odgovornih za javna naročila)

  • morajo do 31. januarja Komisiji sporočiti vsako spremembo v premoženjskem stanju v skladu z določilom 43. člena ZIntPK;
  • obrazca ne oddajo, če do sprememb v premoženjskem stanju v obsegu, kot ga določa 43. člen ZIntPK, ni prišlo;
  • si na portalu eUprava pravočasno zagotovijo kvalificirano digitalno potrdilo ali mobilno identiteto smsPASS, saj je poročanje premoženjskega stanja možno le še na portalu eUprave.

V primeru tehničnih težav z obrazcem (na eUpravi), pokličite Enotni kontaktni center Ministrstva za javno upravo (EKC) na telefonsko številko 080 2002 ali pošljite vprašanje na ekc@gov.si.

 

Podrobneje si o institutu premoženjskega stanja lahko preberete s klikom na spodnji gumb, kjer najdete tudi Sistemsko pojasnilo o premoženjskem stanju:

Premoženjsko stanje
Poziv registriranim lobistom in interesnim organizacijam

Registrirani lobisti

  • do 31. januarja poročajo Komisiji o svojih aktivnostih za leto 2023 v skladu s prvim odstavkom 63. člena ZIntPK;
  • Komisiji poroča na obrazcu Poročilo o delu lobista; 
  • mora Komisiji predložiti poročilo o delu tudi, če v preteklem koledarskem letu ni lobiral.

 Interesne organizacije

  • morajo do 31. januarja Komisiji pisno poročati o lobiranju za preteklo leto v skladu s tretjim odstavkom 63. člena ZIntPK (lahko pa poročajo tudi sprotno za vsak lobistični stik posebej);
  • morajo Komisiji poročati o dejavnostih lobiranja njihovih zakonitih zastopnikov, izvoljenih predstavnikov ali zaposlenih, torej neregistriranih lobistov, ki se v skladu s četrtim odstavkom 58. člena ZIntPK uvrščajo med izjeme od registracije;
  • poročajo Komisiji na obrazcu Poročilo o delu interesne organizacije;
  • niso dolžne poročati, če so izjema od obveznosti poročanja v skladu s četrtim odstavkom 63. člena.

Podrobneje si o institutu lobiranja lahko preberete s klikom na spodnji gumb, kjer najdete tudi Sistemsko pojasnilo o lobiranju:

Lobiranje

Več o zavezancih in institutih ter obveznostih po ZIntPK si lahko preberete s klikom na spodnja gumba.

Odgovori na najpogostejša vprašanja

Za vsa morebitna dodatna vprašanja smo na Komisiji dosegljivi v času uradnih ur na:

  • telefonski številki 01/400-5710
  • e-naslovu anti.korupcija(at)kpk-rs.si.
O zavezancih in institutih
Prijava na novice
Linkedin
Odjava   |   Urejanje naročniških nastavitev
Komisija za preprečevanje korupcije
Dunajska 56, 1000 Ljubljana
arhiv.kpk-rs.si