KPK mesečnik Ogled na spletu
KPK novice

Pred nami sta intenzivna meseca predvolilnega obdobja. Volitve niso zgolj politično pomemben dogodek, temveč, globje, odločilen proces na ravni posameznika in družbe kot celote. V ospredju bo vsekakor integriteta - volivca in družbe. Veliko bo priložnosti za svečanosti, srečanja, stiske rok, za zahvale, izražanje podpore ter čestitke ob novih uspehih in dosežkih.

Ko ob tem v roke stisnemo še kakšno darilo, se je treba zavedati, da gre pri tem za več kot zgolj njegovo obliko in nabavno vrednost. Dajanje in sprejemanje daril ima pomembno vlogo pri vseh, tudi poslovnih in političnih odnosih. Samo sprejemanje ali podarjanje daril, naj gre za materialna darila ali gostoljubje, pa lahko povzroči videz ali očitke nepravičnosti, pristranskosti, koristoljubja ali celo nezakonitega ravnanja. Tako lahko poslovno razmerje zaradi neprimernega ali zgrešenega darila kaj hitro na videz deluje omadeževano, celotna organizacija pa neetično. Ob še tako dobrem namenu in visoki osebni integriteti se lahko zgodi, da se ob tem znajdemo v zadregi: kaj je prav in predvsem, kaj ne?

Tu nam na pomoč priskoči pravna regulacija področja. V marčevski številki VESTniKa v rubriki Izpostavljeno pojasnjujemo, kakšne omejitve in ostala določila, povezana z obdarovanjem, veljajo za zavezance po ZIntPK, katera darila so dovoljena in katera absolutno prepovedana.

VESTniK lahko sooblikujemo skupaj z Vami. Na pr.korupcija@kpk-rs.si lahko pošljete vprašanja, pobude oziroma teme s področja pristojnosti Komisije, ki bi jih bilo po vašem mnenju izpostaviti v eni od prihodnjih izdaj našega novičnika.

Komisija za preprečevanje korupcije

Izpostavljeno
Darila
Darila
S koncem tega meseca se zavezancem izteče rok za posredovanje seznama daril Komisiji. Hkrati je z volitvami in približevanjem zaključka izobraževalnega obdobja pred nami čas, ko bo priložnosti za najrazličnejša obdarovanja veliko. Z višjo svetovalko za preventivo na Komisiji Jano Lesnik smo se zato pogovarjali, kakšna pravila in omejitve, povezane z obdarovanjem, veljajo za zavezance po Zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije ter katera darila morajo najti pot na sezname za Komisijo.
Več o ...
Dogajalo se je ...

 

Mesečno poročilo

Februarja je senat Komisije na petih rednih sejah in eni dopisni obravnaval 29 zadev. V poročilu o mesečnem delu izpostavljamo sedem zadev, ki se med drugim nanašajo na kršitve integritete uradnih oseb, sum nasprotja interesov uradnih oseb ter tri pobude v povezavi z v postopkih zaznanimi tveganji, ki jih je Komisija podala pristojnim organom. 

Več o obravnavanih zadevah preberite s klikom na gumb.

Poročilo
Komisija v številkah
Usposabljanja

Komisija z namenom osveščanja in preventive izvaja številna usposabljanja oz. izobraževanja za vse zainteresirane tako v javnem kot zasebnem sektorju. Če ste v svoji organizaciji zaznali potrebo po usposabljanju v povezavi z vsebinami s področij, ki jih pokriva Komisija, nam lahko pišete za izvedbo usposabljanja oz. delavnice: Maja Divjak, anti.korupcija(at)kpk-rs.si, maja.divjak@kpk-rs.si.

Ne zamudite

Več o obveznostih zavezancev in institutih ZIntPK si preberite tukaj.

Prijava na novice
Linkedin
Odjava   |   Urejanje naročniških nastavitev
Komisija za preprečevanje korupcije
Dunajska 56, 1000 Ljubljana
arhiv.kpk-rs.si