Integriteta v zasebnem sektorju
KPK mesečnik Ogled na spletu
KPK novice

Pozdravljeni!

Slovenci smo že dokazali, da znamo zavihati rokave in stopit skupaj. Nedvomno takrat, ko je treba. Vprašanje pa je, ali vedno vemo, kdaj je dejansko treba. Prepoznati nujo po tem je težje, ko gre za situacije ali stanja, ki niso najboljša, a so nam dovolj udobna, da jih toleriramo, če zamižimo na eno oko. Takšne slepe pege so ponekod deležne integriteta in njene kršitve. Kako odzivni smo, ko pride do njih?

Dokler potrebujemo zakonske zaušnice, da bi sledili osnovnim načelom integritete, smo predaleč od stanja, ki si ga želimo. Zavezanost vsakega posameznika k visokim standardom integritete je stanje, za katerega moramo zavihati rokave zdaj, če želimo boljšo družbo prihodnosti. Tu običajno največ pozornosti namenjamo javnemu sektorju, manj pa zasebnemu, pa čeprav ima prav tako zaskrbljujoče posledice za širšo družbo, zato je tudi na tem področju nujna zaveza k družbeni odgovornosti, ki presega osebne interese.

Da bi podjetja lahko uspešno delovala v poslovnem okolju z ničelno toleranco do korupcije, potrebujejo učinkovite mehanizme, ki podpirajo protikorupcijska prizadevanja. Eden od njih je prav integriteta. Oktobrsko številko VESTniKa tako posvečamo integriteti v zasebnem sektorju. Objavljamo intervju o tem, kje ima svoje mesto integriteta v poslih slovenskih družb, s predstavnikoma zasebnega podjetniškega sektorja, ki sta se zavezala integriteti na svojih poslovnih poteh in v okviru Kluba slovenskih podjetnikov, to sta predsednik kluba Joc Pečečnik (Elektronček) in njegov podpredsednik dr. Jure Knez (Dewesoft). 

Prijetno branje vam želimo!

Komisija za preprečevanje korupcije

Izpostavljeno
Ko mikro postane makro: integriteta v poslovnem svetu
Ko mikro postane makro: integriteta v poslovnem svetu
Po naši septembrski skupni zavezi s Klubom slovenskih podjetnikov (SBC) smo se v tokratni številki VESTniKa pogovarjali s predsednikom SBC Jocem Pečečnikom in njegovim podpredsednikom dr. Juretom Knezom. Sogovornika se zavedata, da morajo odgovorna podjetja sprejeti in izvajati jasne protikorupcijske politike in učinkovite protikorupcijske postopke, da bi krepila lastno integriteto, pa tudi integriteto družbe. Vabljeni k branju.
Preberite tukaj
Dogajalo se je

Na Komisiji smo skupaj z Evropsko mrežo za krepitev integritete javnega sektorja (ENPE), katere ustanovna članica smo tudi sami, prejšnji teden organizirali Evropsko konferenco o krepitvi integritete javnega sektorja in obvladovanju nedovoljenega vplivanja v demokratičnih družbah. »Integriteta je bistvena pri preprečevanju korupcije, saj je temelj zaupanja, zlasti v delovanje posameznikov na najvišjih funkcijah v državi. Ti morajo voditi z zgledom. In ko jim ljudje zaupajo, zaupajo tudi njihovim dejanjem,« je ob dogodku poudaril predsednik Komisije dr. Robert Šumi. Na konferenci so sodelovali ugledni domači in mednarodni strokovnjaki, ki si prizadevajo za učinkovitejše preprečevanje korupcije, spodbujanje transparentnosti, integritete javnega sektorja in odgovornosti ter za obvladovanje nedovoljenega vplivanja v demokratičnih družbah.

Mesečno poročilo

 Septembra 2023 je senat Komisije na 3 rednih sejah obravnaval 18 zadev, od katerih v poročilu izpostavljamo sum kršitve integritete uradne osebe določenega ministrstva.

Ob tem v poročilu navajamo še 3 zaključene postopke, o začetku katerih je bila javnost že obveščena, in sicer v zvezi s potovanjem ministrice za digitalno preobrazbo na Kitajsko ter v zvezi z nasprotji interesov pri zaposlitvi strokovne direktorice RTV Slovenija in pri nekdanjem notranjem ministru.

Več o obravnavanih zadevah preberite s klikom na gumbe:

Poročilo september 2023
Komisija v številkah
Usposabljanja

Komisija z namenom osveščanja in preventive izvaja številna usposabljanja oz. izobraževanja za vse zainteresirane tako v javnem kot zasebnem sektorju. Če ste v svoji organizaciji zaznali potrebo po usposabljanju v povezavi z vsebinami s področij, ki jih pokriva Komisija, nam lahko pišete za izvedbo usposabljanja oz. delavniceMaja Divjak, anti.korupcija(at)kpk-rs.si.

Ne zamudite
Prijava na novice
Linkedin
Odjava   |   Urejanje naročniških nastavitev
Komisija za preprečevanje korupcije
Dunajska 56, 1000 Ljubljana
arhiv.kpk-rs.si