Obdobje ohlajanja ali vrtljiva vrata, Ocena integritete, Ocena korupcijskih tveganj v postopkih zaposlovanj, pomembno: Teden preprečevanja korupcije in krepitve integritete
KPK mesečnik Ogled na spletu
KPK novice

Pozdravljeni!

Nedavni jesenski prazniki, ki so nenavadno dišali po poletju, nam hočeš nočeš nudijo dovolj materiala za razmišljanje. Po eni strani se nihče ne brani udobne toplote in vsesplošno ugodnih razmer, v katerih se dobro počutimo. Po drugi strani pa lahko imamo občutek, da z vsem skupaj nekaj ni OK. Da je pretoplo in da je to vendarle čas, ko bi se narava morala ohlajati, se spočiti in se pripraviti na novo sezono.

Obdobje ohlajanja je pomembno in potrebno. Pa ne samo v naravi. Vzemimo za primer področje prehajanja med javnim in zasebnim sektorjem, ko govorimo o zasedanju najvišjih upravljavskih in nadzornih funkcij. Brez ohlajanja na tem področju se ustvarjajo ugodne okoliščine za razcvet nasprotja interesov. Omenjeno področje ponuja bogato osnovo za pojav mnogih tveganj, saj so razmere ugodne in dovolj udobne za skok v potencialno sporne okoliščine. Z namenom vzpostavitve učinkovitega sistema za regulacijo slednjih so nastala varovala, ki pripomorejo, da do situacij nasprotij interesov sploh ne pride. Eden takšnih mehanizmov za upravljanje tveganj pri prehodu iz javnega v zasebni sektor je t. i. "obdobje ohlajanja", ki preprečuje t. i. "vrtljiva vrata". Gre za obdobje med dvema funkcijama, ko si funkcionar vzame čas, da se »ohladi« in se pripravi na »novo sezono«. Zakaj je to orodje pomembno za upravljanje z navedenimi tveganji, kako je omenjeno področje regulirano pri nas in kakšne so dobre prakse držav Evropske unije, je osrednja vsebina novembrskega novičnika.

V nadaljevanju vas obveščamo o našem delu preteklega meseca, pri čemer med drugim izpostavljamo sprejem dveh pomembnejših dokumentov – Poročilo ocene integritete v povezavi z nezdružljivostjo funkcij in s poročanjem premoženjskega stanja ter Analizo zaposlovanj v času menjav vlad. Hkrati vas vabimo na dogodka Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah in naš tradicionalni teden dogodkov, s katerim Komisija obeležuje Mednarodni dan boja proti korupciji in ki smo ga letos v duhu preventivne vloge Komisije preimenovali v Teden preprečevanja korupcije in krepitve integritete.

VESTniK lahko sooblikujete skupaj z nami. Na pr.korupcija@kpk-rs.si lahko pošljete vprašanja, pobude oziroma teme s področja pristojnosti Komisije, ki bi jih bilo po vašem mnenju izpostaviti v eni od prihodnjih izdaj našega novičnika.

Želimo vam prijetno branje!

Komisija za preprečevanje korupcije

Izpostavljeno
»Obdobje ohlajanja«: iskanje ravnovesja med zaupanjem v javni sektor in pravico do nove zaposlitve
»Obdobje ohlajanja«: iskanje ravnovesja med zaupanjem v javni sektor in pravico do nove zaposlitve
Številne države, tudi Slovenija, poznajo mehanizme, ki funkcionarjem – ministrom, poslancem, županom, državnim sekretarjem in podobno – preprečujejo, da bi se po prenehanju opravljanja funkcije v javnem sektorju preveč »po domače« zaposlili v zasebnem. Katere ukrepe za upravljanje takšnih tveganj poznamo pri nas, kaj bi še lahko uvedli in kako se primerjamo s tujino? Kot ugotavljajo sogovorniki, je namen regulacije plemenit, a pogosto kompleksen, nepopoln in tudi neučinkovit, pri čemer pa je slovenska ureditev prej za zgled kot grajo.
Preberite tukaj
Dogajalo se je
Mesečno poročilo

Oktobra 2022 je senat Komisije na 2 rednih in 2 dopisnih sejah obravnaval 26 zadev, od katerih v poročilu izpostavljamo 12, ki se nanašajo na seznanitve Komisije z opravljanjem dodatnih dejavnosti funkcionarjev oz. izdajo dovoljenja za to, kršitve določb o prepovedi oziroma omejitvi poslovanja v določenih občinah, Analizo ocene korupcijskih tveganj v postopkih zaposlovanj v času menjav Vlad Republike Slovenije, Poročilo ocene integritete v povezavi z nezdružljivostjo funkcij in s poročanjem premoženjskega stanja, sum kršitev ZIntPK v zvezi z napovedano mednarodno investicijsko arbitražo proti RS, sum kršitev etike in integritete pri nekdanji uradni osebi Direktorata za okolje, Ministrstva za okolje in prostor. Hkrati vas obveščamo še o 3 zadevah, o kateri je bila javnost že seznanjena.  

Več o obravnavanih zadevah preberite s klikom na gumba:

Poročilo oktober 2022
Komisija v številkah

Iz nabora pomembnejših dokumentov posebej izpostavljamo analizo zaposlovanj in oceno integritete.

Ocena integritete v povezavi z nezdružljivostjo funkcij in s poročanjem premoženjskega stanja
Ocena korupcijskih tveganj v postopkih zaposlovanj v času menjav vlad RS
Usposabljanja

Komisija z namenom osveščanja in preventive izvaja številna usposabljanja oz. izobraževanja za vse zainteresirane tako v javnem kot zasebnem sektorju. Če ste v svoji organizaciji zaznali potrebo po usposabljanju v povezavi z vsebinami s področij, ki jih pokriva Komisija, nam lahko pišete za izvedbo usposabljanja oz. delavnice: Maja Divjak, anti.korupcija(at)kpk-rs.si.

Ne zamudite
Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah: od 14. do 18. 11. 2022

Tradicionalno bodo na Fakulteti za varnostne vede v sredo, 16. novembra, potekala tudi predavanja, katerih rdeča nit bodo tematike, vezane na korupcijo. Med predavatelji bo nastopil tudi namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Simon Savski s predavanjem Vloga Komisije na področju krepitve integritete in preprečevanja korupcije.

Komisija in Združenje nadzornikov Slovenije v okviru letošnjega Mednarodnega tedna ozaveščanja o prevarah organizirata brezplačni spletni seminar na temo praktičnih primerov preprečevanja nastanka korupcijskih tveganj in mehanizmov izogibanja nasprotju interesov v postopkih imenovanj za najvišje upravljavske in nadzorne funkcije. 

Vabljeni k prijavi
Teden preprečevanja korupcije in krepitve integritete: od 6. do 8. 12. 2022

Komisija tudi letos ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji že tradicionalno pripravila pester nabor aktivnosti, ki se bodo letos odvijale pod novim imenom Teden preprečevanja korupcije in krepitve integritete. Dogajanje bomo sklenili v četrtek, 8. decembra, z osrednjim dogodkom  v Kongresnem centru Brdo pri Kranju.

Več o obveznostih zavezancev in institutih ZIntPK si preberite tukaj.

Prijava na novice
Linkedin
Odjava   |   Urejanje naročniških nastavitev
Komisija za preprečevanje korupcije
Dunajska 56, 1000 Ljubljana
arhiv.kpk-rs.si