KPK mesečnik Ogled na spletu
KPK novice

Pozdravljeni!

Vstopili smo v september, v mnogih pogledih smo s tem po, za večino, glavnem letnem oddihu zakoračili v neko novo obdobje. Mlajše državljane smo pospremili v hrame znanja, mnoge prvič, in jih ob tem skušali opremiti z uporabnimi nauki in modrostmi, kako naj se v svetu vedejo. Kaj se v šoli sme in česa ne, kaj je prav in kaj narobe. Želimo, da odrasejo v poštene stebre naše družbe. Kot dobri starši si ne želimo nižanja njihovih etičnih in moralnih vrednot v procesu odraščanja. Ko pa pogledamo širše, je vprašanje, ali ji tudi odrasli vedno in povsod priznavamo težo, ki jo ta ima na tehtnici pravne države.

Načela integritetnega posameznika najenostavneje osvojijo otroci, za kar si na Komisiji prizadevamo tudi s preventivnimi dejavnostmi, ki so pripravljene posebej zanje. Da bi integriteti odprli vrata v vse pore našega življenja, pa je ključnega pomena sodelovanje celotne družbe. S tem v mislih 4. in 5. oktobra v Ljubljani gostimo vsebinski sestanek in plenarno zasedanje Evropske mreže za etiko javnega sektorja (ENPE), prvi dan srečanja pa na visoki ravni organiziramo tudi Evropsko konferenco o krepitvi integritete javnega sektorja in obvladovanju nedovoljenega vplivanja v demokratičnih družbah. Na njej bomo s sogovorniki prevzeli odgovornost in iskali odgovore na vprašanja, kako lahko vlade še bolj okrepijo svojo integriteto kot inherentno vrednoto demokracije, naslovili bomo izzive, s katerimi se na tem področju soočamo danes, in odstrli posledice nedovoljenih vplivov na demokratične družbe.

Rdeča nit tematike omenjenega dogodka je tudi jedro VESTniKa, ki je pred vami. O problematiki smo se pogovarjali s predsednico Transparency International dr. Delio Matilde Ferreira Rubio, predsednikom Skupine držav proti korupciji (GRECO) pri Svetu Evrope dr. Marinom Mrčelo in vodjo oddelka za integriteto javnega sektorja pri OECD dr. Juliom Bacio Terracinom. Vsi trije eminentni gostje bodo, poleg drugih visokih predstavnikov slovenske oblasti in institucij, govorci tudi na omenjeni oktobrski konferenci. Dovolite, da vas na tem mestu tudi povabimo, da se nam na dogodku pridružite tudi vi.

Prijetno branje vam želimo!

Komisija za preprečevanje korupcije

Izpostavljeno
Intervju ob prihajajoči Evropski konferenci o krepitvi integritete javnega sektorja in obvladovanju nedovoljenega vplivanja v demokratičnih družbah
Intervju ob prihajajoči Evropski konferenci o krepitvi integritete javnega sektorja in obvladovanju nedovoljenega vplivanja v demokratičnih družbah
Kakšen pomen ima integriteta za javni sektor? Kako regulirati nedovoljena vplivanja? In kako lahko različne organizacije pripomorejo h krepitvi integritete javnega sektorja? O vsem tem (in seveda še več) smo se pogovarjali s predsednico Transparency International (TI) dr. Delio Matilde Ferreira Rubio, predsednikom Skupine držav proti korupciji (GRECO) pri Svetu Evrope dr. Marinom Mrčelo in vodjo oddelka za integriteto javnega sektorja pri OECD dr. Juliom Bacio Terracinom, osrednjimi govorci oktobrske konference, več o kateri si lahko preberete v nadaljevanju tega novičnika.
Preberite tukaj
Dogajalo se je
Mesečno poročilo

Julija 2023 je senat Komisije na 1 redni in 2 dopisnih sejah obravnaval 13 zadev, od katerih v poročilu izpostavljamo 2 zadevi, ki se nanašata na sum kršitev določb glede dolžnega izogibanja nasprotju interesov v določenem javnem zavodu in Analizo delovanja javnega sektorja na področju zdravstva.

Avgusta 2023 je senat Komisije na 1 redni in 1 dopisni seji obravnaval 7 zadev, od katerih v poročilu izpostavljamo 3 zadeve, ki se nanašajo na kršitve integritete uradnih oseb določene občine in določene javne agencije ter Poročilo - primerjava Poročil o delu registriranih lobistov in zapisov lobirancev ob stikih z lobisti za leto 2022.

Hkrati vas obveščamo še o zadevah, o katerih je bila javnost že seznanjena.  

Več o obravnavanih zadevah preberite s klikom na gumbe:

Poročilo julij 2023
Poročilo avgust 2023
Komisija v številkah
Usposabljanja

Komisija z namenom osveščanja in preventive izvaja številna usposabljanja oz. izobraževanja za vse zainteresirane tako v javnem kot zasebnem sektorju. Če ste v svoji organizaciji zaznali potrebo po usposabljanju v povezavi z vsebinami s področij, ki jih pokriva Komisija, nam lahko pišete za izvedbo usposabljanja oz. delavniceMaja Divjak, anti.korupcija(at)kpk-rs.si.

Zaposlujemo
PRAVNI SVETOVALEC SVETNIK (m/ž) v Uradu Komisije za določen čas
PRAVNI SVETOVALEC SVETNIK (m/ž) v Uradu Komisije za določen čas
Objavili smo prosto uradniško delovno mesto PRAVNI SVETOVALEC SVETNIK (m/ž) v Uradu Komisije za določen čas (čas nadomeščanja začasno odsotne javne uslužbenke) s polnim delovnim časom (šifra DM 22064, šifra DM po ZSPJS C017317). Rok za prijave kandidatov je do vključno 16. 9. 2023, torej še do vključno sobote. Vabljeni k prijavi.
Več
Ne zamudite

Komisija za preprečevanje korupcije v sodelovanju z Evropsko mrežo za za etiko javnega sektorja (ENPE) organizira Evropsko konferenco o krepitvi integritete javnega sektorja in obvladovanju nedovoljenega vplivanja v demokratičnih družbah, ki bo

v sredo, 4. oktobra 2023, ob 9.30 uri

v Beli dvorani Grand Hotela Union v Ljubljani in sočasno po spletni aplikaciji Vimeo.

Zbrane bosta uvodoma nagovorili predsednica državnega zbora mag. Urška Klakočar Zupančič (videonagovor) in ministrica za pravosodje dr. Dominika Švarc Pipan.

Izjemno smo počaščeni, da bomo na njej gostili ugledne govorce, ki si prizadevajo za učinkovitejše preprečevanje korupcije, spodbujanje transparentnosti, integritete javnega sektorja in odgovornosti ter za obvladovanje nedovoljenega vplivanja v demokratičnih družbah. O izzivih in dobrih praksah pri krepitvi integritete in obvladovanju nedovoljenega vplivanja predstavnikov mednarodnih (nevladnih) organizacij bodo spregovorili:

  • predsednica Transparency International dr. Delia Matilde Ferreira Rubio,
  • predsednik GRECO dr. Marin Mrčela in
  • vodja oddelka za javno integriteto pri OECD dr. Julio Bacio Terracino.

Govorcem se bo nato na okrogli mizi o krepitvi integritete javnega sektorja in odgovornosti pridružil tudi gostitelj konference predsednik Komisije dr. Robert Šumi. Okroglo mizo bo vodila vodja Službe za preventivo na Komisiji mag. Vita Habjan Barborič.

Spletna prijava in program konference
Prijava na novice
Linkedin
Odjava   |   Urejanje naročniških nastavitev
Komisija za preprečevanje korupcije
Dunajska 56, 1000 Ljubljana
arhiv.kpk-rs.si