V tokratni številki vse o dobrem kadrovanju v državnih družbah in obveznostih novoizvoljenih funkcionarjev
KPK mesečnik Ogled na spletu
KPK novice

Za nami je obdobje volitev, v katerem smo optimistično prisluhnili političnim kandidatom in njihovim plemenito zastavljenim vizijam za našo prihodnost. Veseli nas, da smo v predstavljenih programih zaznali tudi cilje, h katerim stremi Komisija. Pravna država, najvišja stopnja integritete in transparentnost, odsotnost nasprotij interesov in korupcije. A zavedamo se, da je popolnost vizije lahko skrajna, idealistične točka na horizontu, h kateri moramo stremeti in se jo prizadevamo doseči. 

S ciljem zmanjševanja razkoraka med realnostjo in popolnostjo v majski izdaji VESTniKa zato v ospredje postavljamo dve problematiki. V rubriki Izpostavljeno z dvojnim intervjujem z vodjo Službe za nadzor na Komisiji Katjo Mihelič Sušnik in predsednikom Združenja nadzornikov Slovenije Gorazdom Podbevškom naslavljamo kadrovanje v družbah v državni lasti: kje ležijo potencialne rešitve ter kako iz procesa odstraniti politiko in strateške položaje prepustiti stroki. Kot drugo večjo temo pa premierno predstavljamo digitaliziran Katalog obveznosti oz. Infopaket, ki bo funkcionarjem - predsedniku vlade, ministrom, državnim sekretarjem, generalnemu sekretarju vlade ter poslancem – od zdaj naprej v spletni in ne več tiskani obliki služil kot pomoč pri njihovih prvih korakih v novih funkcijah ali po odhodu s položajev. Ta temeljna literatura poenostavlja seznanitev z obveznostmi, ki jim pritičejo po Zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije. V njej so podrobno obrazložene obveznosti v povezavi s prijavljanjem lobističnih stikov, poročanjem o premoženjskem stanju, omejitvami poslovanja, nasprotjem interesov, nezdružljivostjo funkcij, opravljanjem dodatnih dejavnosti in sprejemanjem daril.

V nadaljevanju pa vas obveščamo o naših aktivnostih v preteklem mesecu, delu senata, usposabljanjih in pomembnih datumih za zavezance ZIntPK.

VESTniK lahko sooblikujete skupaj z nami. Na pr.korupcija@kpk-rs.si lahko pošljete vprašanja, pobude oziroma teme s področja pristojnosti Komisije, ki bi jih bilo po vašem mnenju izpostaviti v eni od prihodnjih izdaj našega novičnika.

Komisija za preprečevanje korupcije

Izpostavljeno
Na položajih naj bodo najboljši, ne »najboljši prijatelji«
Na položajih naj bodo najboljši, ne »najboljši prijatelji«
Po nedavnih državnozborskih volitvah (oz. že pred njimi) je vroča tema zopet kadrovanje v nadzornih svetih in upravah državnih družb. Komisija za preprečevanje korupcije (Komisija) in Združenje nadzornikov Slovenije (ZNS) sta politike letos februarja pozvala, naj se pri tem vzdržijo vpletanja in na položaje imenujejo zgolj in samo strokovnjake. A kako točno to doseči? Kje so pasti? In kaj storiti, ko pri izbiri kandidatov zaznamo nedovoljene vplive? O vsem tem smo se pogovarjali z vodjo Službe za nadzor na Komisiji Katjo Mihelič Sušnik (KMS) in predsednikom ZNS Gorazdom Podbevškom (GP).
Intervju
Temeljna literatura obveznosti za vse nove in stare funkcionarje
Temeljna literatura obveznosti za vse nove in stare funkcionarje
Na spletni strani Komisije smo objavili prenovljen, pregleden in digitaliziran katalog obveznosti funkcionarjev. Katalog je prvič objavljen v digitalni obliki, saj so ga do zdaj zavezanci prejemali v fizični, tiskani obliki. Z novo funkcionalnostjo spustnega menija bodo zdajšnji in nekdanji funkcionarji (poslanci, ministri, predsednik vlade, župani ipd.) lahko enostavno preverili svoje obveznosti in se ustrezno odzvali, prav tako bo lahko njihove dolžnosti sproti preverjala širša javnost. Katalog obveznosti oz. krajše infopaket je velik doprinos k enostavnejšemu spremljanju zadolžitev funkcionarjev, kar je v letošnjem supervolilnem letu še posebej aktualno za vse nove in stare zavezance po ZIntPK.
Katalog obveznosti
Dogajalo se je ...

 

Mesečno poročilo

Aprila je senat Komisije na 1 redni in 2 izrednih sejah obravnaval 14 zadev. V poročilu o mesečnem delu izpostavljamo 9 zadev, ki se med drugim nanašajo na kršitve integritete občinskega funkcionarja in kršitve določb nasprotja interesov več uradnih oseb. 

Več o obravnavanih zadevah preberite s klikom na gumb.

Poročilo
Komisija v številkah
Usposabljanja

Komisija z namenom osveščanja in preventive izvaja številna usposabljanja oz. izobraževanja za vse zainteresirane tako v javnem kot zasebnem sektorju. Če ste v svoji organizaciji zaznali potrebo po usposabljanju v povezavi z vsebinami s področij, ki jih pokriva Komisija, nam lahko pišete za izvedbo usposabljanja oz. delavnice: Maja Divjak, anti.korupcija(at)kpk-rs.si, maja.divjak@kpk-rs.si.

Ne zamudite

Več o obveznostih zavezancev in institutih ZIntPK si preberite tukaj.

Prijava na novice
Linkedin
Odjava   |   Urejanje naročniških nastavitev
Komisija za preprečevanje korupcije
Dunajska 56, 1000 Ljubljana
arhiv.kpk-rs.si