KPK mesečnik Ogled na spletu
KPK novice

Pozdravljeni!

Preprečevanje korupcije in sledenje ustrezni zakonodaji je kompleksno. V naših postopkih nadzora se znajdejo tudi takšni primeri, ki so lahko nastali zaradi trhlih ali nejasnih regulativ. Izvor kršitev, ki se znajdejo na naših mizah, so lahko tudi posledica slabe oziroma neprimerne interne ureditve določenega področja, napačno razumljene zakonske regulative, neusklajenosti delovanja z zakonodajo, pomanjkanja znanja ali pa preprosto dejstvo, da smo samo ljudje. Če si želimo dolgoročnega uspeha pri odpravljanju tovrstnih spotikov, igra ravbarjev in žandarjev ni na mestu. Zadeve se je treba lotiti pri njenih koreninah.

Z zgoraj opisanimi izzivi se pri svojem upravljanju srečujejo mnoge družbe s kapitalsko udeležbo lokalnih skupnosti. Zaradi svoje specifike so podvržene nekaterim tveganjem, ki pa jih ne znajo ali ne zmorejo vedno primerno odpravljati, kar posledično vodi v slabo korporacijsko upravljanje. Iz potrebe po regulaciji takšnih problematičnih področij je nastala pobuda za oblikovanje Kodeksa upravljanja za družbe s kapitalsko udeležbo lokalnih skupnosti. Ta bo nepogrešljiv smerokaz, ki lahko jeziček tehtnice prevesi od slabega k boljšemu poslovanju družb v občinski lasti in s tem k dobrobiti celotnih skupnosti, v katerih le-te delujejo. V tokratni rubriki Izpostavljeno vam predstavljamo omenjen dokument; s sogovorniki, ki so sodelovali pri nastajanju kodeksa, smo se pogovarjali o tem, kaj so konkretni izzivi družb v lokalni lasti, ki jih Kodeks lahko pomaga razrešiti, in kaj lahko od Kodeksa pričakujemo v praksi.

VESTniK vam tudi tokrat prinaša najpomembnejše novice o delu Komisije. Med drugim pišemo o enem večjih dogodkov, ki smo ga v okviru svoje preventivne dejavnosti konec septembra organizirali z resnično eminentnimi gosti. Gre za posvet Integriteta v odnosu do legalnosti in legitimnosti, ki je del naših prizadevanj mozaika bolj integritetne družbe prihodnosti. V novičniku vas obveščamo tudi o zadevah, sprejetih na septembrskih sejah senata, in statističnem izvlečku našega dela od začetka leta do konca prejšnjega meseca. Na koncu ne spreglejte tokratnega nabora obveznosti zavezancev.

VESTniK lahko sooblikujete skupaj z nami. Na pr.korupcija@kpk-rs.si lahko pošljete vprašanja, pobude oziroma teme s področja pristojnosti Komisije, ki bi jih bilo po vašem mnenju izpostaviti v eni od prihodnjih izdaj našega novičnika.

Želimo vam prijetno branje!

Komisija za preprečevanje korupcije

Izpostavljeno
S Kodeksom do integritete, strokovnosti in transparentnosti
S Kodeksom do integritete, strokovnosti in transparentnosti
Komisija za preprečevanje korupcije, Skupnost občin Slovenije, Združenje mestnih občin Slovenije, Združenje nadzornikov Slovenije in Združenje občin Slovenije smo skupaj pristopili k oblikovanju Kodeksa upravljanja za družbe s kapitalsko udeležbo lokalnih skupnosti, ki bo začel veljati 1. januarja 2023. V tokratni izpostavljeni temi smo se o tem, komu bo Kodeks najbolj v pomoč, kaj je sploh njegov namen in od kod izvira potreba po njem, pogovarjali s predsednikom Združenja nadzornikov Slovenije Gorazdom Podbevškom, višjim svetovalcem pri Združenju mestnih občin Slovenije Milodragom Draganićem, vodjo Službe za nadzor pri Komisiji Katjo Mihelič Sušnik in vodjo Skupne občinske uprave Maribor Zorico Zajc Kvas.
Preberite tukaj
Dogajalo se je ...

Na posvetu Integriteta v odnosu do legalnosti in legitimnosti, ki smo ga v Hotelu Union organizirali 30. 9. 2022, so izjemni govorci, program in ključna sporočila navdušili številno eminentno občinstvo v dvorani in gledalce prenosa po spletu. Več o samem posvetu je na tej spletni povezavi, vabljeni pa tudi k ogledu posnetka.

Mesečno poročilo

Septembra 2022 je senat Komisije na 3 rednih sejah in 1 dopisni obravnaval 13 zadev, od katerih v poročilu izpostavljamo 3, ki se nanašajo na kršitev določb o prepovedi oziroma omejitvah poslovanja, na novo Sistemsko pojasnilo o prepovedih in omejitvah v zvezi s sprejemanjem daril v javnem sektorju in sum kršitve etike in integritete uradne osebe Direktorata za okolje. Hkrati vas obveščamo še o 4 zadevah, o kateri je bila javnost že seznanjena.  

Več o obravnavanih zadevah preberite s klikom na gumba.

Poročilo september 2022
Komisija v številkah
Usposabljanja

Komisija z namenom osveščanja in preventive izvaja številna usposabljanja oz. izobraževanja za vse zainteresirane tako v javnem kot zasebnem sektorju. Če ste v svoji organizaciji zaznali potrebo po usposabljanju v povezavi z vsebinami s področij, ki jih pokriva Komisija, nam lahko pišete za izvedbo usposabljanja oz. delavnice: Maja Divjak, anti.korupcija(at)kpk-rs.si.

Ne zamudite

Več o obveznostih zavezancev in institutih ZIntPK si preberite tukaj.

Prijava na novice
Linkedin
Odjava   |   Urejanje naročniških nastavitev
Komisija za preprečevanje korupcije
Dunajska 56, 1000 Ljubljana
arhiv.kpk-rs.si