KPK novice

V februarski izdaji VESTniKa izpostavljamo žgočo aktualno temo, ki v supervolilnem letu še posebno pridobiva na svoji teži. Letošnje leto ob grenkem priokusu padca po lestvici zaznave korupcije namreč ponuja priložnost za zmanjšanje prevelikega razkoraka med teorijami in prakso. Učinkovito orodje za to je integriteta, imunski sistem vsake družbe. Kako imunsko močna je slovenska družba, preberite v rubriki Izpostavljeno.

V njej objavljamo še odziv Komisije na padec Slovenije na lestvici Indeksa zaznave korupcije, ki zgovorno slika politično klimo in kulturo preteklega obdobja. Rezultat, ki ni vzpodbuden, pa v supervolilnem letu lahko da zagon dejanjem, ki bodo vplivala na boljši rezultat indeksa konec januarja 2023 in na močnejši imunski sistem slovenske družbe na splošno. 

K sooblikovanju VESTniKa vabimo tudi Vas. Na pr.korupcija@kpk-rs.si lahko pošljete vprašanja, pobude oziroma teme s področja pristojnosti Komisije, ki bi jih bilo po vašem mnenju zaradi njihove aktualnosti oziroma pomembnosti treba nasloviti v eni od prihodnjih izdaj novičnika.

Komisija za preprečevanje korupcije

Izpostavljeno
Integriteta - vez med teorijo in prakso
Integriteta - vez med teorijo in prakso
Indeks zaznave korupcije s prikazom padca Slovenije na znameniti lestvici ni opozoril na nič presenetljivega ali novega, je pa osvetlil dejstvo, ki nas pomembno loči od držav, ki si sami jih jemljemo za zgled. Pri nas je integriteta še vedno nadstandard. Zakaj je temu tako in kakšna je naloga vsakega od nas, da bo ta vrednota po vzoru skandinavskih in nekaterih zahodno-evropskih držav postala standard, smo se pogovarjali s predsednikom Komisije za preprečevanje korupcije dr. Robertom Šumijem.
Več o ...
Indeks zaznave korupcije - zgovoren padec Slovenije
Indeks zaznave korupcije - zgovoren padec Slovenije
Slabša ocena Slovenije v Indeksu zaznave korupcije (CPI 2021), ki ga je konec januarja objavila nevladna organizacija Transparency International, Komisije ne preseneča. Najslabši rezultat po letu 2013 odraža to, na kar že ves čas opozarjamo: da je razkorak med teorijo in prakso v preprečevanju korupcije prevelik.
Več o ...
Dogajalo se je ...

 

Mesečno poročilo

Januarja je senat Komisije na 4 rednih sejah obravnaval 22 zadev. V poročilu o mesečnem delu izpostavljamo 12 zadev, ki se med drugim  nanašajo na kršitve integritete uradnih oseb in dolžnega izogibanja nasprotju interesov, na korupcijo pri javnem naročanju, netransparentno vodenje postopkov, korupcijska tveganja in novo sistemsko pojasnilo glede omejitev poslovanja. 

Več o obravnavanih zadevah preberite s klikom na gumb.

Poročilo
Komisija v številkah
Usposabljanja

Komisija z namenom osveščanja in preventive izvaja številna usposabljanja oz. izobraževanja za vse zainteresirane tako v javnem kot zasebnem sektorju. Če ste v svoji organizaciji zaznali potrebo po usposabljanju v povezavi z vsebinami s področij, ki jih pokriva Komisija, nam lahko pišete za izvedbo usposabljanja oz. delavnice: Maja Divjak, anti.korupcija(at)kpk-rs.si, maja.divjak@kpk-rs.si.

Komisija zaposluje

Komisija za preprečevanje korupcije je 3. 2. 2022 objavila javni natečaj za zasedbo prostega uradniškega delovnega mesta PRAVNI SVETOVALEC SVETNIK (m/ž) v Uradu Komisije za nedoločen čas s polnim delovnim časom (šifra DM 22047, C017317).

Rok za prijave kandidatov traja do vključno 11. 2. 2022.

Zaposlitev
Ne zamudite

Več o obveznostih zavezancev in institutih ZIntPK si preberite tukaj.

Prijava na novice
Linkedin
Unsubscribe   |   Manage your subscription
Komisija za preprečevanje korupcije
Dunajska 56, 1000 Ljubljana
arhiv.kpk-rs.si